Открива се „Сцена на кръстопът“

/КРОСС/ Под надслов „Театъра –  мъдростта“ в Пловдив стартира  26-то издание на Есенния международен театрален  фестивал „Сцена на кръстопът“.

Завесата на форума, който продължава до 21 септември, ще бъде вдигната  в 19 ч. с премиерата на „Вампир“ по Антон Страшимиров и сценичен вариант на Пламен Марков. Художник на постановката е Мира Каланова, а музиката – на Петя Диманова.

Афишът на фестивала включва 19 спектакъла с три премиери, като две от тях на Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив.

В програмата са включени  класически заглавия като „Една българка“ по Иван Вазов, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Бесове“ по романа на Фьодор Достоевски и автор Албер Камю, театралната импровизация по пиесата на Жан Ануи „Антигона“ на Плевенския театър с режисьор Александър Морфов, с която той се завръща на българска сцена след известна пауза.

Любопитно е и участието на театър „ОКО“ от Лвов Украйна, което ще видим на 18 септември в Камерната зала „Стефан Данаилов“.

Извън фестивалната програма, има и разнообразни съпътстващи събития. Сред тях –  изложба скулптура на Валентина Златарова, представяне на книгите „Автопортрет в огледалото на сцената“ на Иван Добчев и „Стефан Данаилов – колко лесно е да бъдеш обичан“, както  и на филма „Николай Масалитинов – опит за портрет“.  В рамките на форума е предвидена и Кръгла маса за проблемите и развитието на театралното изкуство с куратори Росица Обрешкова и Георги Тошев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *