Петков и Сандов договорили затварянето на българските ТЕЦ до 2026г.

Редовният кабинет(Петков) е поел ангажимент до края на 2026г., по Плана за възстановяване, да се намалят с 40% вредните емисии от въглищните централи. Не е много ясно казано как това ще се случи“.

Това заяви настоящият вицепремиер Атанас Пеканов пред БНТ.

„В краткосрочен план някои от ангажиментите изглеждат много трудни за изпълнение с оглед на цялата икономическа несигурност, високите цени в момента. Трябва да се говори и за това, дали всички ангажименти са изглеждали смислени преди продължават да бъдат такива“, каза още Пеканов.

Той добави още, че темата за топло електрическите централи е много важна и касае бъдещето на българската енергетика. Миналогодишният служебен кабинет е водил трудни разговори с Брюксел и не се подал на натиска на практика да затворим въглищните си централи.

Именно това обаче е направил редовният кабинет на Кирил Петков.

Още в началото на януари вицепремиерът по климата Борислав Сандов започна масирана медийна атака срещу ТЕЦ. Той заявяваше, че до 2025г., по икономически причини, те сами ще спрат производството на електроенергия, заради въглеродните квоти.

В изказванията на Сандов обаче липсваше обяснение как ще се компенсира недостигът на ток, тъй като от въглищните централи идва 45% от българската електроенергия.

От думите на Пеканов става ясно, че редовният кабинет, без да даде гласност, е поел тежки ангажимент пред Европейската комисия за ликвидиране на този важен за националната сигурност отрасъл, в който работят над 50 000 човека. Освен това затварянето на ТЕЦ ще доведе и до унищожаване на цялата минно-добивна индустрия.

Реалната ситуация е, че, за да вземем няколко милиарда от Брюксел, ще унищожим отрасъл от българската икономика, който носи в пъти повече печалби.

Благодарение на въглищните централи България ще има ток през тази, особено кризисна за Европа, зима.

Нашата енергийна система не може без ТЕЦ.

Усилията и средствата трябва да бъдат насочени към внедряване на нови технологии – системи  и филтри, които почти на 100% да улавя вредните емисии, а не към ликвидиране на сектор, който създава национален доход за милиарди и енергийна независимост на България.

Дано бъдещите управляващи не допуснат с въглищните централи да се случи това, което стана с 1 и 2, и 3 и 4 реактори на АЕЦ Козлодуй.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *