Президентът: Спекулации са твърденията, че в България ще има режим на тока

/КРОСС/ Президентът Румен Радев определи днес като спекулации твърдения, че в България ще има режим на тока. Той увери, че докато служебното правителство е на власт, това няма да се случи.

„Що се отнася до започналите дебати в Европейския съюз за овладяването на инфлацията, част от мерките, и за ограничаване на потреблението на електричество и газ, искам да е ясно едно – появилите се спекулации, че в България ще се ограничава улично осветление, ще има режим на тока и т. н., нека е ясно, че докато има служебно правителство, това няма да стане. България е производител на електрическа енергия, България е износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно“, каза Радев.

Държавният глава поздрави служебното правителство за последователните му усилия за овладяването на инфлацията в страната. Той даде пример с цената на литър бензин на бензиностанциите на „Лукойл“, който от миналата вечер е под три лева, както и намаляването с 30 процента на цената на газа за следващия месец.

„Но е очевидно, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеологията. Нито българския бизнес, нито българското общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости“, коментира Румен Радев пред журналисти в София.

Президентът посочи още, че Европа са опитва да предотврати социално напрежение с набор от мерки, някои от които са с непредвидими последици, защото ще тегнат на следващите правителства и на следващите поколения.

Румен Радев направи коментарите, след като участва в тържествената церемония по откриването на новата академична учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *