Разкриха най-запазения езически храм в Родопите

Това е четвъртото езическо светилище, открито около храма на Дионис в археологичния комплекс Перперикон.

Напълно разкрито е най-запазеното езическо светилище в Родопите, намиращо се в археологичния комплекс Перперикон.

Храмът има преддверие, в което се е влизало през тържествен вход, в което е било разположено корито за измиване на ръце. В централната част пък са открити три големи вани, за които се предполага, че са използвани за правене на свещено вино. В него са се провеждали винени обреди, а най-вероятно и кървави жертвоприношени.

„Впечатляваща е невероятната запазеност – до 3 м височина на места. Само долната част е с площ близо 70 кв. м. Това е част от големия култов комплекс, който се е оформил около храма на Дионис, открит преди години”, разказа пред Нова историкът и археолог проф. Николай Овчаров.

Той добави, че откритието е сред най-запазените подобни обекти в цяла България.

Интересно е, че на пода на храма му са открити множество монети, датиращи от 4 век. Една от тях е с лика на Валентиниан I – последният император на Западната римска империя, който толерира езичеството.

„Перперикон се превръща в една книга за развитието на религиите в свещената планина Родопа, тъй като до втората половина на 4 век тук всичко е езическо, докато в началото на 5 век вече започва християнизацията. Най-ранните доказателства за това е християнската базилика от началото на 5 век в акропола на Перперикон “ разказа проф. Овчаров.

Изключително запазеното светилище играе важна роля, тъй като ще помогне на учените да разберат какви езически ритуали са се провеждали през 3-4 век в комплекса.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *