Сандов и Белев превели 4.9 милиона лева на близки до тях институти към БАН

Министерство на околната среда и водите е превело на Българска академия на науките 4.9 милиона лева без обществена поръчка, научи Еко Новини. Това се е случило в последните дни на кабинета Петков.

Сумите са отишли само в два института към Академията. Това са Природонаучният музей и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания.

Това е само първи транш от договорени почти 10 милиона лева.

И на двете места кръговете около зелените неправителствени организации имат много силно лоби. Повечето от работещите в тези институти са участвали като експерти в обществени поръчки, печелени от зелени неправителствени организации.

Въпреки че правилникът на БАН допуска частна работа само в извънработно време, публично е известно, че това не се спазва. Практика е те да използват служебните си места за тази си дейност.

Десетте милиона лева са за мониторинг на състоянието и управлението на зоните по НАТУРА.

Няма яснота как ще бъдат разпределени тези суми. Единият авриант е да бъдат разпределени между работещите в двата института, което прави по хиляди левове на човек на месец над основните им заплати. Другата възможност е, чрез Природонаучният музей и ИБЕИ, подобно на схемите около магистрала Хемус, да бъдат наемани подизпълнители, като така се заобикаля закона за обществените поръчки. Очаквано е да бъдат предпочетени НПО или еколози от сдруженията в кръга на бившите  управляващи в Министерството на околната среда и водите – Сандов и Белев.

Най-вероятно се случва следното – в последните дни на правителството, екоминистерството предвидливо в финансирало БАН, откъдето да има възможност парите да се насочат към НПО, или към зелени активисти.

Истината е, че по този начин си подсигуряват пари, както и влияние над голямата част от експертите на БАН, работещи в  областта на опазване на околната среда.

Ще се превърне ли БАН, подобно на Министерство на екологията, във феодално владение на екологичните НПО-та, предстои да разберем.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *