Стартира 3-дневният фестивал „Балканска черга“ в село Шишковци

/КРОСС/ След две години прекъсване заради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци се открива тридневният фестивал „Балканска черга“. Традиционни участници са фолклорни състави, занаятчии, художници от България, Сърбия и Македония, съобщи БНР.

В центъра на селото ще бъде опъната 140-метрова черга, с която ще бъдат приветствани гостите на феста. Поводът са 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, който е живял в Шишковци повече от 30 години.

Фестивалът е замислен като форум с участието на фолклорни изпълнители и групи, занаятчии и изкусни майстори, предвидени са кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи от пристигащите от целия Югозапад гости.

На втория ден майсторки на месивата ще подредят 10-метрова черга от зелници, баници и погачи, като и ще има конкурс „Зелника на Майстора“. Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционният за региона качамак.

Борислав Крумов от ръководството на сдружението „Роден край“ и организатор на фестивала:

„Тази година показваме някакъв занаят, и изложба на минерали ще бъде показана. Нашите приятели от Босилеград ще покажат как се прави айвар, типично ястие за бивша Югославия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.