Сътресенията на британския ипотечен пазар може да повишат средните месечни вноски със 70% до март

Понижаването на гербовия налог засега не стимулира търсенето на жилища от купувачите

Трусовете продължават да се усещат на ипотечния пазар в Обединеното кралство въпреки намесата на Английската централна банка (АЦБ), за да успокои финансовите сътресения в сряда, пише Bloomberg.

По-високите лихви по ипотечните кредити за банките означават, че средната месечна вноска по двегодишен ипотечен заем с фиксирана лихва ще нарасне със 70% до март спрямо януари тази година, сочат изчисления на Bloomberg Economics. Разходите на месец по двегодишна ипотека с фиксирана лихва за жилище със средна цена ще се повишат до около 1325 паунда в края на първото тримесечие спрямо 779 паунда миналия януари, съобщава Нирадж Шах, икономист в Bloomberg Economics

Резкият ръст на лихвения суап, след като пазарите бяха разтърсени от мерките, представени миналия петък, означава, че банките ще трябва значително да повишат разходите за жилищни заеми в идните седмици. Банките реагираха, като изтеглиха над 1620 ипотечни продукта от петък насам, равняващи се на 40% от пазара, сочат данни на Moneyfacts Group Plc.

„Ще има продължителен период на нестабилност в краткосрочен план, докато ипотечните кредитори разберат каква е реалната цена на кредитирането“, коментира Чарли Брайънт, главен изпълнителен директор на имотния портал Zoopla. „Това несъмнено ще се отрази на лихвите по ипотечните кредити, които ние като потребители плащаме“, допълва той.

Family Building Society, която оттегли продукта си с фиксирана лихва „с невероятна неохота“ миналата седмица, е сред кредиторите, които остават разтревожени, казва главният изпълнителен директор Марк Богард.

„АЦБ направи известни усилия да намали леко лихвите и да успокои нервите на хората, но сме в незавидната позиция да нямаме продукт с фиксирана лихва, който да продаваме. Ако бяхме пуснали друг пакет с продукти вчера сутринта, до следобед те щяха да са твърде скъпи“, отбелязва той.

Разходите растат

Средните двегодишни и петгодишни заеми сега са с лихва над 4%, но доходността по двегодишния лихвен суап, който банките обикновено използват, за да определят цената на ипотечните си продукти, достигна близо 6% тази седмица, най-високото ниво от финансовата криза през 2008 г. насам. Растящите лихви заплашват да ограничат достъпността и потенциално да сринат продажбите на жилища.

Virgin Money съобщи, че повишава цените от петък, като лихвите по двегодишните, петгодишните и 10-годишните заеми с фиксирана лихва вече започват от 5,29%.

Асоциацията на строителните дружества съобщи, че кредиторите действат в съответствие с краткосрочно изкривяване. Фирмите „остават ангажирани с ипотечния пазар и макар да не можем да прогнозираме кога, ще предприемат действия, когато бъдат сигурни, че сътресенията са се успокоили“, съобщи говорителка на асоциацията в имейл.

Понижаване на данъците

За да подкрепи пазара, правителството обяви в петък, че ще намали гербовия налог. Няма особени признаци за последици от това решение.

Търсенето от купувачите е намаляло с 3% в понеделник и вторник спрямо същите дни по-рано този месец, сочат данни на имотния портал Rightmove.

Растящите лихви по ипотечните кредити ще подкопаят способността на купувачите на първо жилище да придобиват имоти, а това означава, че цената на новопостроени домове може да намалее с 15% през 2024 г., коментира Ами Гала, директор на Gitigroup в имейл. Завършените имоти може да спаднат с 30% тези година, допълни тя.

Книжата на компаниите за жилищно строителство, включително Berkeley Group Holdings, поевтиняха с над 9% от петък насам въпреки промяната в данъка върху продажбите.

Последните две жилищни кризи започнаха в Лондон, преди да се разпространят и в други части на страната, припомня Дани Дорлинг, преподавател по хуманитарна география в Оксфордския университет, който изследвал срива на имотния пазар в Обединеното кралство през 90-те години на миналия век. И шестте най-скъпи квартала в Лондон са отбелязали спадове на цените си през юли 2022 г. спрямо година по-рано, съобщава компанията за анализи Acadata. Средните цени са „значително по-ниски спрямо предходните им рекордни нива“, допълва компанията.

„Всичко, което знаем, е, че в крайна сметка винаги има спад“ на цените „и че в дългосрочен план цените на жилищата обикновено се връщат на достъпни нива“, отбелязва Дорлинг.

 

Източник