Тези, които ще купуват нова кола на изплащане, ще се окажат неприятно изненадани

Покупката на нов автомобил става все по-недостъпна. Основните причина са две – повишение на цените и по-скъп лизинг заради вдигането на лихвите. Разминаването между търсенето и предлагането доведе до дефицит на нови автомобили и при поръчка се налага за доставка да се чака между 8 и 12 месеца. А докато дойде ред да се вземе колата, се оказва, че тя вече е на по-висока цена. Средното поскъпване за по-малко ог година е почти 10%, показва справка сред дилърите, пише „24 часа„.

И ако преди пандемията – през 2019 г., се намираха нови автомобили, макар и без екстри, за под 20 000 лeвa, сега вече това е невъзможно.

Един от моделите с традиционно най-ниски цени е “Дачия Сендеро“. В края на 2021 г. той струваше 20 200 лева, а сега вече стига 22 990 лева, като това е стартовата цена. Тези, които са решили да купуват нова кола на изплащане,

ще се окажат неприятно изненадани и от поскъпването на лизинга заради задаващото се повишаване на лихвите.

При лизинговите договори пресмятането на лихвения процент е малко по-сложно, посочват финансисти. Размерът зависи не само от годишния лихвен процент, а и от главницата, т.е. цената на автомобила и броя на годините на изплащане. Затова компаниите записват в договорите термина лизингово, а не лихвено оскъпяване.

За коли, които са на не повече от 10 години, оскъпяването е 21 на сто, показват данни от платформи за търговия с употребявани автомобили.

В България кола на възраст до 3 години може да се купи най-евтино за 24 000-25 000 лв. и това са модели от среден клас, но не са от най-скъпите марки.

За употребявани автомобили в България, произведени преди 5 години, най-евтините оферти са за около 15 000 лева, и то за т.нар. градски коли. От 10 хиляди лева започват предложенията на автомобили на 10 години.

Автор: Екип Plovdiv24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *