Топящият се зомби лед от Гренландия буди тревога

Т.нар. зомби лед може да увеличи значително морското равнище с до 25 и повече см, сочи ново проучване, публикувано в Journal Nature Climate Change. То е дело на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Според учените през следващите години изменението на климата може да доведе до съществено покачване на морското равнище.

Това е мъртъв лед. Той просто ще се стопи и ще изчезне от ледената покривка, казва съавторът на изследването Уилям Колган, глациолог в Геоложката служба на Дания и Гренландия (GEUS).

Този лед попада в океана, независимо какъв сценарий за климатичните емисии разглеждаме в момента, допълва той.

Според авторите на проучването може да разглеждаме зомби леда като “дефицит в бюджета от лед”, който се дължи на намаляването на снега.

Досега снеговалежите компенсираха загубата на лед, която се дължи на топенето на ледените покривни. Климатичните промени обаче доведоха до намаляване на снега, благодарение на ефекта на парниковите газове от 80-те години на миналия век. Като резултат дефицитът ще доведе до покачване на морското равнище, пише Inhabitat.

Според авторите на проучването очакваните 25 см са минимумът. Те смятат, че ако не се направи нищо, морското равнище ще се покачи дори със 75 см. Според изчисленията им приблизително 120 трилиона тона вода ще се стопят от ледената покривка на Гренландия.

Според НАСА някои части на Гренландия губят годишно до 8 млрд. тона лед годишно. В Северна Гренландия ситуацията е още по-лоша. Там от 2000 г. насам изчезват до 29 млрд. тона лед на година. Въпреки че югоизточните и югозападните региони не показват сериозна загуба на лед, тези числа са основателна причина за тревога.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *