Търсенето на жилища в Турция от руснаци рязко нарасна след мобилизацията

Търсенето на жилища в Турция от руски граждани се е увеличило значително, след като Москва обяви частична мобилизация, пише руският специализиран портал за недвижими имоти Prian.ru.

През последните пет месеца след началото на войната в Украйна руснаците са инвестирали значителни суми в турски недвижими имоти. Въпреки това според представители на сектора през последната седмица търсенето се е увеличило с почти 40%.

Руснаците, които пристигат в Турция, първо се настаняват в хотели или наемат апартаменти, а след това търсят възможност да си купят жилище, казват представителите на имотния бранш, прогнозирайки, че продажбите на жилища на руснаци ще продължат да растат.

„Това, което виждаме сега, изглежда е временна миграция. Руснаците предпочитат предимно курортни дестинации на брега на Средиземно и Егейско море, главно в провинция Анталия“, казва Хакан Буджак, председател на борда на директорите на Mars Investment.

Търсенето, което е отслабнало миналия месец, се покачва отново с пристигането на руснаците, обяснява Юмит Бесер, консултант в сферата на недвижимите имоти в курорта Алания в Анталия. „Те наемат и наемите отново се покачват“, посочва той.

Наемът на апартамент с три спални спадна от 12 хил. турски лири (близо 670 евро) на 8 хил. лири, след като търсенето отслабна, казва той. „Сега наемодателите вдигнаха наема до 10 хил. лири на фона на нов приток на руснаци и това се случи само за една седмица“, посочва експертът.

От януари до август тази година чужденци са закупили общо 45 хил. жилища в Турция, което е с 45% повече спрямо същия период на 2021 г., като руснаците оглавяват списъка на чуждестранните купувачи. През този период руснаците са закупили почти 8100 жилища в страната спрямо 5400 имота през 2021 г. и 3000 през 2020 г.

През последните години иранците и иракчаните бяха най-големите чуждестранни купувачи на жилища в Турция, а руснаците бяха на трето място. Но нещата започнаха да се променят през април тази година. Продажбите на жилища на руснаци са скочили с почти 190% през април и оттогава руското търсене остава високо.

Междувременно всички чартърни полети от Русия до Анталия са почти напълно резервирани до края на октомври, тъй като руснаците напускат страната си, казват туроператорите. Всеки ден има около 90 полета между руски градове и Анталия. Някои руснаци, които вече са пристигнали в турската провинция за почивка, удължават отпуските си, като записват децата си в Международното руско училище.

В Казахстан пък в резултат на наплива на руски граждани в Уралск цените на жилищата са се увеличили многократно и поради това много руснаци не са могли да намерят квартира за нощувка. Дори местният кинооператор CinemaPark покани руснаците, които не могат да намерят подслон, да дойдат в неговите киносалони, съобщи Kazakh24.info.

Казахстанци пишат в социалните мрежи, че наемодателите са започнали активно да повишават цените на жилищата под наем в Казахстан след обявената в Русия мобилизация и последвалия поток от напускащи страната руснаци. Много наемодатели са започнали да уведомяват своите наематели за увеличение на цените или дори да ги гонят, предпочитайки да отдадат жилищата си на руснаци.

Междувременно политологът и публицист Никита Шаталов изрази опасения, че пазарът на наеми може да стане недостъпен за самите казахстанци.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *