Усвоените офис площи в Европа са над средното петгодишно равнище през първото полугодие

Усвоените офис площи в Европа през първото полугодие на тази година са достигнали 4,3 млн. кв.м, което е с 11% над средното петгодишно равнище за този период от годината, сочат данни на консултантската компания Savills.

Компаниите за професионални и бизнес услуги са останали най-активният сектор с дял от 21% от общия обем усвоени площи в унисон с първото полугодие на 2021 г. Малко след тях се нареждат компаниите в сектора на информационните и комуникационните технологии с 20% и банки, застраховане и финанси също с 20%. Компаниите и от двата сектора увеличават дела си с 6% на годишна база.

Промишленото производство, фармацията и индустрията намаляват дела си в общия обем на усвоените площи от 13% на 6%, което е връщане към нивата от 2020 г. преди значителния скок през 2021 г.

Съотношението между търсене и предлагане показва, че повечето европейски офис пазари начело с Франция и Германия остават с недостатъчно предлагане. Делът на свободните площи варира между 2% и 5% в централните бизнес квартали на Париж, Берлин, Кьолн, Хамбург, Брюксел, Мюнхен и Стокхолм.

„Предвид затрудненията за икономиката човек лесно може да обрисува негативна картина за усвояването на офис площи в Европа в бъдеще. Но все още има силно търсене на висококачествени площи на добри локации, които отговарят на културата на компанията и корпоративните цели за устойчиво развитие“, коментира Матю Фицджералд, директор на отдела за трансгранични наематели за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

Макар че обемът от инвестиции в офис площи в Европа намалява през второто тримесечие на тази година, те са привлекли 43 млрд. евро през първото полугодие, което е в унисон със средното петгодишно равнище за периода, сочат данните на Savills. Този клас активи продължава да има най-голям дял от общите инвестиции с 31% от началото на годината.

„Броят на сделките с офиси в Европа се забави през юли до най-слабия месец в последните години според данни на Real Capital Analytics. Това вероятно се дължи на факта, че инвеститорите стават по-придирчиви и насочват вниманието си върху качеството на продукта с акцент върху първокласните офиси клас А“, отбелязва Джорджия Ферис, анализатор на бизнес имотите в Европа в Savills.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *