Фандъкова: Столичните графити артисти допринасят много за туризма в нашия град

„Столичните графити артисти и Sofia Graffiti Tour допринасят изключително много за туризма в нашия град. До днес са проведени близо 800 тура с над 4000 участници и това са предимно млади хора, които идват в София заради стрийт арт- и графити изкуството в града“ – каза кметът на София Фандъкова по време на откриването на  проекта „От вандализъм до изкуство“.

Събитията се реализират от Sofia Graffiti Tour с подкрепата  на  Посолството на Кралство Нидерландия в България. На откриването присъстваха Н. Пр. Симон дер Бург, посланикът на Кралство Нидерландия в България, и председателят на СОС Георги Георгиев.

„Уличното изкуство е най-достъпното и най-добрият начин за послания“ – каза още столичният кмет и посочи, че общината подкрепя младите графити артисти както с предоставяне на локации в града, така също като финансира проекти, които са насочени към популяризирането му. Фандъкова припомни, че началото на сътрудничеството между графити артистите и общината е сложено още преди десетина години. Тогава с помощта на  Столичната община и кмета на „Подуяне“ Ева Митова художници променят облика на сивите фасади на панелните блокове с прекрасни стенописи и послания. Днес Столичната община подкрепя с предоставяне на нови локации, както и финансира проекти, които са насочени към популяризиране на това изкуство. Кметът Фандъкова посочи и че борбата с вандализма върху фасадите на сградите продължава, особено върху паметниците на културата, защото това е един от сериозните проблеми в столицата.

„Работим по програма за осигуряване на нови пространства за градско изкуство и осигуряване на подходящи стени за стенописи,  както и за ясни правила за запазване на фасадите на сградите“ каза председателят на СОС Георги Георгиев пред младите хора, участници във второто издание на проекта „От вандализъм към изкуство“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *