Христо Панчугов: Наблюдаваме пърформанс, а не политика

Процесът на разделение на българското общество не е спрял, а поредицата от кризи и избори само ще го усилят.

Неспособността на политиците да говорят с избирателите и да отговорят на техните очаквания, доведе до кaмпания, която прилича повече на шоу.

От „Демократична България“ твърдят, че изборите могат да бъдат купени, но само преди година те заедно с „Продължаваме промяната“ настояваха, че машинният вот решава проблема с купения вот. Идеята, че хората имат къса памет, е трогателна.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Според него нивото на политическия дебат у нас е толкова ниско, защото политиците свикнаха да се справят лесно.

„В ситуация, в която имаме поредица от кризи – част от тях обективни външни, част от тях измислени наши и трета част привнесени и неразбрани – те са абсолютно неспособни да се адаптират към ситуация, която изисква формулиране на ясни политически цели. Ситуация, която изисква политическа визия, ситуация, която изисква обръщане на обществените нагласи, а не следване на реката на обществените нагласи – нещо, с което българските политици са свикнали през последните години. Оказа се, че те не могат да се изкачат на висотата, която се очаква от тях в една подобна ситуация“, коментира той.

Благодарение на неспособността да се говори с хората и да се отговори на техните очаквания, ние наблюдаваме кампания, което е опит да се създаде шоу.

„Абсолютно безумие е онази част от рекламата на „Продължаваме промяната“, която обещаваше да построи затвор в Банкя. Въпросът не е в липсата на затвори. Всеки, който познава българската политика, би изпаднал в откровена изненада от подобно решение. Опитът да се прави пърформанс, а не да се прави политика е проблемът на това, което наблюдаваме“, категоричен е Панчугов.

Според него вследствие на подобен тип безумни кампанийни решения, на подобен тип глупави заигравки със страховете на хората, ще станем свидетели на изключително ниска избирателна активност.

„Ще видим само мотивирани вече решили избиратели, които ще отидат до урните. Ще видим отново един разпокъсан парламент, който е неспособен да излъчи правителство. Днешното положение изисква повече, а не подобен тип комедия“, подчерта политологът.

По повод внушенията, че изборите ще са нечестни и манипулирани, Христо Панчугов припомни: „Преди няколко седмици един от съпредседателите на „Демократична България“ ни обясни как изборите ще бъдат купени и организирани за пореден път и какво прави държавата в тази ситуация. И това при положение, че този Изборен кодекс и начинът, по който се организират изборите в България са продукт на същите тези хора. Де излезем от този факт. Да не говорим, че при същата организация на изборите преди година от ДБ и ПП обясниха как машинното гласуване е решило всички проблеми с организирания купен вот в България. Идеята, че ние забравяме и не помним тези неща, също е трогателна сама по себе си“.

Според него, изборите в България никога не са били толкова нечестни, както някои се опитват да ги представят. Да, наистина е имало проблеми, включително с политическо влияние, което отива отвъд нормалните канали за комуникация.

„Но когато ти от самото начало създадеш усещането, че изборите ще бъдат откраднати, когато от самото начало откажеш да признаеш резултатa от тези избори, първо отблъскваш още повече хора, които си казват, защо да гласувам след като резултатът е предопределен. Освен това създаваш поредната ситуация, в която твоето политическо оцеляване е по-важно от голямата цел. Това е доверието в изборите като процес, който може да реши проблемите на България“, заяви Христо Панчугов.

В момента текат нови процеси в българското общество, като част от тях са породени от кризата в Украйна и завръщането на геополитическия разговор обратно във вътрешната политика на България. Другите са свързани с нов тип нагласи на българина.

„Българското общество е много по-разделено. Процесът на това разделение продължава да тече, той не се е установил, не е замръзнал и не е завършил. Какъв тип партийна система ще произведе е въпрос, който ние тепърва ще наблюдаваме. Едно е ясно: тази поредица от кризи, тази поредица от избори неизбежно ще доведат до катализиране на тези процеси, т.е. на тяхното засилване и в крайна сметка до опит да се намери нов тип представителство. Защото проблемът е липсата на представителност за голяма част от българското общество, което не разпознава свои представители в голяма част от политическите формации, които в момента съществуват. Те или ще намерят начин да се свържат с новите разделения в българското общество, или ще станат част от историята“, заяви Христо Панчугов. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.