Цените на жилищата в София растат по-бързо от тези в Дъблин и Берлин

51 от 56 страни и територии, включени в международен индекс, все още отчитат ръст на цените на жилищата. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Цените на жилищата в София са нараснали с по-бърз темп от тези в Дъблин и Берлин през второто тримесечие на тази година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Цените в българската столица са отчели ръст от 11,9% на годишна база, докато в столиците на Ирландия и Германия покачването през същия период е с 11,7%. Любопитното е, че непосредствено преди София е Киев, където цените на жилищата са отбелязали годишен ръст от 12% въпреки продължаващата война с Русия.

София заема 53-о място в общата класация на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, в която са включени 150 града. В индекса по страни България е на 23-о място сред 56 държави и територии.

Жилищните цени у нас са нараснали с 11,5% на годишна база между април и юни, с 0,1 пр.п. по-малко от Германия, която е непосредствено преди България в класацията. След страната ни са Япония и Люксембург.

По-добре от очакванията

Knight Frank отбелязва, че световните жилищни пазари са изненадали с представянето си през второто тримесечие. Компанията е очаквала значително забавяне както от гледна точка на цялостно представяне на индекса, така и по отношение на брой страни със спад на цените на жилищата на годишна база. Тези очаквания обаче не са се сбъднали.

Общият индекс продължава да расте с 10 на сто на годишна база, което е съвсем леко забавяне спрямо 10,9% през предишното тримесечие. Освен това 51 от общо 56 страни и територии, включени в класацията, са продължили да регистрират ръст на жилищните цени на годишна база въпреки облаците или дори бурите на икономическия хоризонт.

Дори при сравнение с предходното тримесечие 49 от 56-те пазара продължават да отчитат покачване на цените.

„Възможно е да сме подранили с мрачните си прогнози и точката на пречупване да бъде достигната следващото тримесечие“, отбелязва Knight Frank.

Както може да се очаква, в реално изражение пазарите вече усещат затрудненията. След като се вземе предвид инфлацията, цените на жилищата в реално изражение са нараснали средно с едва 1,6% в годината до второто тримесечие на 2022 г. спрямо 6,2% година по-рано.

Макар че глобалната картина в номинално изражение показва относителна устойчивост, има признаци, че Азиатско-Тихоокеанският регион е в напреднал етап на кривата, когато става въпрос за забавяне. От седемте пазара, които отчитат спад на цените между март и юни, шест са в Азиатско-Тихоокеанския регион – Хонконг, Южна Корея, континенталната част на Китай, Австралия, Малайзия и Нова Зеландия.

Последната отчита и най-големия спад на цените на жилищата на тримесечна база – с 3%. Новите закони в сферата на кредитирането и седемте повишения на лихвите от октомври 2021 г. променят нагласите на купувачите от страх да не пропуснат нещо или да не платят прекалено много.

В Европа страните от централните и източните части на континента продължават да се представят силно въпреки близостта до украинската криза. Словакия (26%), Чехия (24%), Естония (21%), Унгария (20%), Латвия (17%) и Словения (17%) са на челни места по ръстове през това тримесечие.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *