ЦИК заличи регистрацията на 7 кандидати с двойно гражданство и на двама под 21 години

/КРОСС/ ЦИК показа бюлетината за гласуване в страната и извън страната на предстоящия парламентарен вот на 2 октомври. Разликата между двете бюлетини е, че извън страната няма преференциален вот.

В бюлетината за вота липсва номер 21, заради това, че тази партия не регистрира листи. В Монтана и в Сливен няма да фигурира и номер 4, защото партията не регистрира кандидати в тези изборни райони, а в Благоевград няма да фигурира номер 23, тъй като регистрираната листа е от един кандидат, който е заличен. В два от районите ще има под номер 30 двама независими кандидати – 25-и изборен район София и 3-ти изборен район Варна.

Абсолютно идентични са и електронните бюлетини. Бюлетината ще е на две страници. На първата страница ще има 15 позиции, а на втората страница останалите позиции. Това са същите машини, които са използвани на предходните избори.

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че договорът със „Сиела Норма“ все още не е подписан, очакват се още няколко документа, за да бъде одобрен от ЦИК. От петък фирмата е определена за изпълнител на дейностите и има срок да инсталира демо версията върху 460 машини за демонстрационните гласувания.

От ЦИК напомнят, че на 17 септември изтича срокът за подаване на заявления по настоящ адрес. Заявленията се подават в общинската администрация, където е регистриран адресът или електронно през интернет страницата на ГРАО. До 17 септември изтича срокът и за подаване на заявления за хората с увреждания за образуване на подвижна секционна избирателна комисия.

До момента регистрираните кандидати са 5334, като 1297 са регистрирани в две кандидатски листи. Общо кандидатурите в тези избори са 6631, каза Матева.

Имало е 9 кандидати, регистрирани в 3 района. Заличена е регистрацията им в последния район, в който са били регистрирани. РИК-овете са заличили регистрацията на 7 кандидати с двойно гражданство и на двама, които са били под 21 години и не отговарят на изискванията да бъдат избирани. На въпрос Томов уточни, че двойното гражданство на кандидатите не е било от една определена държава, а от различни.

От ЦИК призоваха всички избиратели, които установяват, че се намират в подписките на партии и коалиции, а не са се подписвали да подават своите жалби до Комисията за защита на личните данни.

Работи се по демо версията за софтуера, които са за разяснителна кампания, допълни още Матева.

Подадени са 50 900 заявления за гласуване извън страната, от които 50 877 по електронен път на сайта на ЦИК и останалите в дипломатическите и консулски представителства, каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Това са рекорден брой заявления електронно и Томов препоръча този процес да стане изцяло електронен.

Той заяви, че е приключила първата фаза по организация на изборите извън страната. Още днес може да бъдат определени секциите, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *