Ще се наложат ли плочите от нерециклируеми отпадъци вместо бетоновите в градска среда?

Икономическите ползи са много – технологията помага за намаляването на депонираните отпадъци и за опазването на околната среда, посочи предприемачът Иван Минев

Голяма част от отпадъците в България се заравят в земята вместо да бъдат използвани като ресурс. Създадохме иновативната плоча „Сентия“, която се произвежда от полимери и други трудни за рециклиране съставки, като същевременно е силно устойчива. Идеята е тя да се превърне в заместител на бетоновите плочи и да бъде наложена в градската среда. Това разказа в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria предприемачът Иван Минев, генерален мениджър на  българската фирма Nordex Waste Management.

„Искаме да постигнем широко разпространение в градската среда. Вече ни се довери община Свиленград, работим и в Хасково и имаме успехи, можем да заместим почти всяка бетонова плочка с нашата нова плочка“, посочи той и отбелязва, че бъдещето в строителството е на иновативните продукти.

По думите му плочката „Сентия“ на практика е вечна, тъй като се прави от ниско разградими отпадъци. „Изработва се от 30% полимери и 70% натрошено стъкло, които не са атрактивни за нормалното рециклиране, но са много стабилни. Типичното за нея е грайферът – там сме изобразили ДНК спирала на Фибоначи и римската сентенция Verba volant scripta manent, което означава „думите отлитат, написаното остава“. Идеята е да има послание за бъдещите поколения, не само да им завещаем отпадък“, споделя Минев.

Според него икономическите ползи са много, но най-важното е това, че технологията помага за намаляването на депонираните отпадъци и за опазването на околната среда.

„Трябва да е ясно, че рециклирането е скъп процес – по-евтино е да купим нещо ново, отколкото да поправим старото, като същото е и при рециклирането. По тази причина нашата цена е по-висока от тази на конкурентите, но това е и цената за опазване на околната среда. Опитвали сме се да съчетаем всичко в тази технология, тъй като тя ни позволява да развихрим въображението си. В грайфера съчетахме наука, музика, изкуство, за да остане като един отпечатък в бъдещето“, казва той.

Засега технологията се прилага успешно. „Общините са доволни, гражданите се доверяват и ни подкрепят и мисля, че това трябва да е бъдещето, да работим в тази насока“, казва Минев.

Какво още произвежда българската фирма Nordex Waste Management? Какъв е принципът на покривните керемиди, които използват по-малко дървен материал и отразяват слънчевата радиация? Кога ще има тухла като тротоарен бордюр? Защо предприемачът Иван Минев работи за възраждането на летище Узунджово?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *