БНТ Варна навърши 50 години

/КРОСС/ Регионалният телевизионен център БНТ Варна отбелязa 50 години от своето откриване. По повод юбилея, всяка събота от 18:30 ч., БНТ 2 излъчва от началото на годината документалната поредицата „50 филма за 50 години БНТ Варна“, посветена на  значими личности, които са родом от Варна и околността.

Рожденият ден на БНТ Варна, беше отпразнуван със специално празнично събитие и много гости, сред които и генералният директор на Българската национална телевизия – Емил Кошлуков, водещата на „По света и у нас“ Филипа Огнянова и още лица на телевизията от Варна и София. Гостите, приствъщи на юбилея на БНТ-Варна бяха посрещнати от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На техните изпълнения се насладиха каткто празнуващите, така и варненци, избрали Морската градина за вечерната си разходка.

През настоящата 2022 г. БНТ Варна получи престижната награда почетен златен знак „Заслуги към Варна“. Наградата е за приноса на телевизионния център, популяризиране и документиране на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна, както и във връзка с годишнината на центъра. За високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и за приноса в популяризиране на живия дух на културата и изкуството на Варна в национален телевизионен ефир регионалният център бе одостоен и с отличието „Награда Варна“ за предаването „Линия култура“.

Регионалният център БНТ Варна е създаден през септември 1972 г. с премиерно студио и пряко включване от Варна в „По света и у нас“. През същата година на мaлкия екран за първи път се появява и стилизиран фар-емблема с надпис „Телевизионно студио Варна“. На 27 декември 1972 г. от студиото във Варна е излъчено първото собствено предаване в националния ефир – „Черноморски спектър“. В следващите години, това 40-минутно публицистично предавание етава емблематично за центьра. Сградата на РТВЦ-Варна е първата в страната, обособена за телевизионно производство. Оборудвани са две студия – емисионно и постановъчно. В летните месеци от 1976 г. до 1985 г. година Регионалният телевизионен ценrьр – Варна реализира специaлизирани програми за чуждестранните туристи по Черноморието на четири езика – чешки, полски, немски и руски. Първото излъчване е на 28 юни 1976 г. чрез предавател „Слънчев бряг“. В предаването „С камера на село“ от 1990 г. до 2000 г. в БНТ Варна се продуцира рубриката за автентичен фолклор „Въртяжка“, чрез която се издирват и съхраняват автентични етнографски обичаи и песенен фолклор в района на Варненско, Странджа и Добруджа. Рубриката „Отвъд морето, полето“ продължава тази тема и представя мноrо фолклорни изпълнители. От 2 май 1993 г. РТВЦ Варна започва излъчването на регионални програми, сутрин от 7:30 до 8:30 ч. за българското Черноморие.

Гледайте документалните филми „50 филма за 50 години БНТ Варна“, всяка събота от 18:30 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *