НАП: Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от „заплата в плик“

Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от „заплата в плик“, изчисляват от дирекция „Управление на риска“ в НАП. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори, съобщава приходната агенция.

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение „под масата“, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права. Те могат да изчислят загубите си с помощта на калкулатора на сайта:

www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.

„Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя  в следващите 30 години е близо 109 000 лв. В тази сума влизат пенсията, обезщетенията за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи възможност да се възползва от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата“, коментира Николай Петков, директор на дирекция „Управление на риска“ в НАП.

 

istock
istock

 

С цел да запознае работниците с рисковете, ако се съгласят да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, приходната агенция започва кампания „Заплата в плик“. Тя акцентира върху ползите за обществото от доброволното деклариране и внасяне на данъци и осигурителни вноски, както и на щетите, които причинява недобросъвестното поведение.

Чрез фейсбук страницата на НАП се разяснява какви биха били последствията за работници и работодатели, ако получават или дават заплата в плик.

В поредица от подкаст издания в YouTube канала на приходната агенция, експерти разкриват рисковете, които поемат и двете страни, когато избягват декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски. Потребителите могат да изразят и своето мнение по темата за недекларираните възнаграждения или т. нар. „заплата в плик“, като попълнят анкетата на НАП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *