Образцов подбор от документални филми на Синелибри 2022

Наближава осмото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал, който тази година е по-амбициозен от всякога – и като качество на съдържанието, и като мащаб. Освен внушителна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба, Синелибри 2022 ще предложи на зрителите отлична селекция от документални филми. Те са  обединени в конкурсна секция, чието мото кореспондира с картезианския принцип „Cogito Ergo Sum” („Мисля, следователно съществувам“).

Още на 9 октомври в Дома на киното ще бъде представен документалният филм „Нашето тихо местенце“, копродукция на Франция и България с режисьор Елица Георгиева. Предвидена е дискусия със специалното участие на Альона Глухова, главната героиня на филма, и в присъствието на режисьорката и продуцентите Йожени-Мишел Виет и Мартичка Божилова. „Нашето тихо местенце“ беше удостоен с наградата на СБФД “Васил Гендов” за най-добър документален филм и с множество други национални и международни отличия. На 10 октомври е националната премиера на документалния филм „Теодор Ушев: невидими връзки“ в присъствието на режисьора Борислав Колев, сценаристката и продуцент на филма Мария Ландова и на самия Теодор Ушев. Филмът, селектиран за участие във Фестивала на новото кино в Монреал, представя световноизвестния автор на анимационни филми и визуален артист в пътешествие през времето и пространството: от знаковата 1968-а, в която е роден, до наши дни. Сред акцентите в документалната програма е дългоочакваният филм на Димитър Коцев-Шошо „Следеният човек“, създаден по мотиви от едноименния мемоарен роман на Веселин Бранев, който вече не е между живите, за съжаление. Бранев, когото ще чуем във филма, скромно е определил написаното като „спомени, предизвикани от документи“. Книгата съдържа не само хроника на един вероломен режим, но и петдесетгодишните преживявания на един талантлив и чувствителен човек. Събитието на 13 октомври включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.

Почитателите на Милан Кундера, който има статут на жива легенда на европейската проза, ще могат да се насладят на великолепния документален филм „Милан Кундера: от шегата до незначителността“ на режисьора Милош Смидмайер с участието на Ясмина Реза, Бернар-Анри Леви, Жан-Клод Кариер, Антоан Галимар. Това е първият и последен засега филмов разказ за творческото наследство на автора на „Непосилната лекота на битието“, „Валс на раздяла“ и „Смешни любови“. Също толкова впечатляващ е документалният филм за друг загадъчен автор – Сол Белоу. Израелският документалист Асаф Галай изследва връзката между живота на противоречивия писател и неговото творчество. „Приключенията на Сол Белоу“ е първият по рода си документален филм за Белоу, определен от критика Джеймс Ууд като най-великия американски стилист в прозата на XX век. Във филма отекват спомените на цяла

плеяда забележителни творци, в т.ч. Мартин Еймис, Филип Рот, Салман Рушди и др.

Журито в конкурса за документален филм е представено от Костадин Бонев, Катерина Ламбринова и Асен Владимиров. Костадин Бонев е режисьор и сценарист, известен с документалните филми „Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, удостоен с награда за документален филм на фестивала „Златен ритон“, и „Гео Милев в лабиринта на времето“. Катерина Ламбринова е филмов критик и сценарист, редактор в списание „Кино“, креативен продуцент в продуцентското студио на БНТ „Екран“ и артистичен директор на фестивала Rhodope International Documentary Film Festival (RIFE). Асен Владимиров работи дълги години в студия „Време“, а по-късно създава продуцентска къща „ПроФилм“. Като продуцент, сценарист, режисьор и сърежисьор зад гърба си има повече от 50 документални и игрални филма, в т.ч. „За Ернрот, без пристрастия“, „Възстановка“, „Жертва на пешки“, „Книжарят“, Кеймбридж“ и много други.

За първи път тази година фестивалът учредява награда за костюми в българското кино, която е осигурена от любезните ни партньори Fashion Days. Зрителите ще могат да дадат своя глас и да определят победителя в този изключително любопитен конкурс.

Напомняме, че билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри в столицата са вече в продажба. Паралелно текат продажбите на билети за 35-те филмови заглавия, включени в онлайн изданието на фестивала, което ще се състои в платформата Neterra.TV+. Предстои да бъдат обявени всички останали гости и събития, в т.ч. за най-малките зрители, журито в конкурса за късометражен филм, тазгодишните галавечери на културите и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за фестивалните събития можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830

Официална уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *