Пловдив изпревари София с иновации в луксозното строителство

Мегапроектът Кристал Тауърс издига 8 кристални футуристични кули край Марица
С жилищния мегапроект Кристал Тауърс, съставен от 8 кристални футуристични кули, Пловдив окончателно измести София от първенството за най-луксозно строителство, категорично е журито на XII-то издание на годишните награди LUXURY Property AWARDS 2022. Церемонията ще се превърне в истински форум на строителството, за да отличи лидери в индустрията на 7 октомври 2022 в 5-звездния хотел Санкт Петербург в Пловдив
Възложител на Кристал Тауърс е Марица Пропърти Инвест ЕООД/“PIMK Build“, а архитект е Веселин Русев от АРДЖИ ПАРТНЕРС ООД.
CRYSTAL TOWERS съчетава респект към миналото на района и концепцията за бъдещето на пространствата в Пловдив. Северният бряг на река Марица е зоната с най-голям потенциал в града, който предстои да бъде реализиран. Футуристичният мегапроект ще бъде разположен на 65 декара на мястото на бившата Захарна фабрика.
Кристалната cтpyĸтypa, която ще се откроява като пpиcъcтвиe нa гpaдcĸия xopизoнт в западната част на града, ще се превърне в своеобразен портал към най-стария жив град в Европа.
Архитектурното решение съчетава в себе си респекта към миналото на района, в който е била разположена една от най-старите захарни фабрики в България – „Кристал“ и концепцията за бъдещето на пространствата в града.
Инвеститор на проекта е строителната компания „PIMK Build“ , а амбициозното архитектурно решение е на пловдивския архитект Веселин Русев с принципите , върху които той стъпва са Естетика, Функционалност и Контекст.
Това е първият жилищен комплекс в града, който разчупва наложените през последните години стандарти и се развива във вертикална линия. Логично са изведени визуални оси на градската контактна среда и са заложени в архитектурно-градоустройственото решение. Реката и невероятната гледка, която се откриват от брега, допълнително провокират арх. Русев да изведе жилищната площ във вертикала, като осигури гледка към Марица и тепетата от голяма част от жилищата в комплекса, а същевременно с това да запази големи зелени площи между 8-те 75-метрови кули.
Проектът ще бъде реализиран на три етапа.
Архитектурният проект бе избран след конкурс, като инвеститорът оцени възможностите, които предлага това различно и иновативно V-ВЕ образно градоустройствено решение на архитекта. Всички модули са структурирани така, че да осигуряват въздушни и визуални и зелени коридори.
На последните етажи на модулите ще бъдат разположени пентхауси, всеки от който ще бъде 600 квадратни метра и с тераса на покривното пространство. До всеки пентхаус ще стига панорамен асансьор. От всички жилища в модулите се разкрива гледка към Марица, Гребния канал, тепетата, Родопите.
CRYSTAL TOWERS“ е първият проект, който прави зелена връзка между два централни булеварда – „България“ и „Марица“. Партерите и долните етажи на модулите ще бъдат с обществени функции и там ще бъдат разположени ресторанти, клубове, спортни зали, магазини, обслужващи обекти. В зелените площи ще има детски площадки, зони за релакс, велоалеи. Жилищата ще предлагат висок стандарт на обитаване, като цената на жилищната площ ще бъде съобразена с конкретната локация и етаж.
В зоната на комплекса автомобили няма да бъдат допускани, предвидени са подземни и надземни паркинги.
В един от модулите ще бъде разположен музей и бутикова шоколадова фабрика в знак на уважение към историята на захарната индустрия в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *