Проф. Димитров: РСМ няма готовност за промяна, а учебниците им могат да се променят веднага

Темата с РСМ е важна, но отново нищо не се случи. Това е важен сигнал за цялостните нагласи, но преди всичко за атмосферата, в която работи нашата Съвместна историческа комисия на поредната 20-та среща. Там няма готовност за някаква промяна. Това каза пред БНТ проф. Ангел Димитров.

В средата на миналата седмица телевизиите се занимаваха основно с предложението, по-скоро искането на ДПМНЕ да се свика референдум, на който да се отхвърли направо според тях Договорът за добросъседство с България.

Тази атмосфера беше фонът, на който се осъществиха нашите разговори. Ясно виждах, че притесненията на част от колегите, тъй като някои от тях казаха, че са подложени на заплахи и натиск, когато променят нещо в позицията си, подчерта проф. Димитров. Това подсказва ясно какво се случва в РСМ. Проучване на „Конрад Аденауер“ дава данни за нагласите на хората. Според тях най-големият враг на страната им е България – 44% са били на това мнение. Най-големият им приятел е Сърбия – 37,4% смятат това. Над 65% са поддръжници на идеята за отворени Балкани, това е идея, лансирана от Сърбия за мини или ре-Югославия, каза проф. Димитров. Най-високо оценяваният президент е Борис Трайковски, който загина нещастно при съмнително обстоятелства при катастрофа. Парадоксът е, че Трайковски беше добър приятел на България, уточни професорът.

Хората там, които твърдят, че имат дълбоки исторически корени, мислят само след 1944 г. Те нямат познания за случилото се дори през първата половина на миналия век, когато населението там беше обявено за сръбско и когато там режимът беше терористичен, когато там имаше страхотно насилие и постоянни репресии, това изглежда изобщо не ги интересува, те знаят само пропагандата и манипулациите след 1944 г., за съжаление тази пропаганда е антибългарска, отбеляза Димитров.

Гоце Делчев стои постоянно в нашата програма вече трета година и не стигаме до него, фактически не се разисква, каза Димитров. Това, което е решено и обявено е, че трябва да се пристъпи към промяната на учебниците им. Говорим за учебника извън нашата обща история. Сигнал за това, че българската страна има намерение точно да приложи решенията на комисията, даде една наша среща преди да заминем за Скопие с ръководството на министерството на образованието, които приеха с разбиране какво сме решили. Бележките към нашите учебници са общи, те не засягат важни неща в интерпретацията и са пожелателни, но това, което трябва да направят е за да видим реципрочно действие, уважение към съвместната комисия, е, да настъпят сериозни промени в техните учебници. Това трябва да стане веднага. Може да се направят допълнения към учебниците, без да се печатат нови, коментира проф. Димитров. Той подчерта, че цялото това нагнетяване на политическо напрежение в Скопие е на темата българизация. Много е интересно, че в 90-те години най-високопоставени политици и дори самият президент казаха ето, стигнахме края на дебългаризацията. Сега се страхуват, че щяла да настъпи българизация, което е абсурд. Самият Пендаровски определи това като кьорфишек, но каза, че трябва да са спокойни, защото имаме дълбоки исторически корени, а това е и сигнал към комисията, уточни още проф. Димитров. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *