Роджър Федерер обяви края на кариерата си

Едно от най-великите имена в историята на тенира Роджър Федерер ще сложи край на състезателната си кариера след турнира „Лейвър Къп“. Надпреварата ще се проведе в периода 23-25 септември в лондонската зала „О2“. Новината за оттегрлянето си обяви лично носителят на 20 титли от Големия шлем.

“До цялото ми тенис семейство и отвъд него,

От всички дарове, които тенисът ми даде през всички тези години, най-големият, без съмнение, са хората, които срещнах по пътя си: моите приятели, моите съперници на корта и най-вече феновете, които дават живота на спорта. Днес, с всички вас, искам да споделя новините.

Както мнозина от вас знаят, през последните три години бях изправен пред предизвикателства, свързани с контузии и операции. Работих здраво, за да се върна на ниво за състезание. Но съм наясно с ограниченията на тялото ми, което напоследък ми изпраща много ясни сигнали. Аз съм на 41 години. Изиграл съм над 1500 мача за 24 години. Тенисът бе по-благосклонен към мен, отколкото някога съм предполагал и сега е време да призная, че е време да прекратя състезателната си кариера.

Турнирът Лейвър къп следващата седмица в Лондон ще бъде моето последно участие на АТП-надпревара. Разбира се, в бъдеще ще продължа да играя тенис, но не и на турнири от Големия шлем и от Тура.

Това е трудно решение, защото ще ми липсва всичко, което Тура ми дава. Но в същото време има и толкова много неща, за които да бъда щастлив. Смятам себе си за един от най-големите късметлии на тази планета. Бе ми даден талантът да играя тенис и достигнах нива, които не съм и представял за период по-дълъг, отколкото е възможно. Искам да благодаря специално на моята съпруга Мирка, която изживяваше всяка една минута с мен. Тя не спираше да ме подгрява за мачовете, да гледа с часове на корта, дори когато бе бременна в осмия месец и да гледа шантавата ми страна заедно с екипа ми повече от 20 години. Искам да благодаря и на четирите ми прекрасни деца за подкрепата, която ми дават, докато са готови да откриват нови и нови места и да създаваме заедно спомени. Да виждам как семейството ми ме подкрепя отстрани е чувство, което винаги ще ценя. Искам да отбележа приноса и на моите любящи родители, както и на сестра ми, без които нищо от това нямаше да бъде възможно. Голямо благодаря и на бившите ми треньори, които винаги са ме направлявали в правилната посока. Вие бяхте чудесни! Както и на Швейцарската федерация, която повярва в мен като млад тенисист и ми даде перфектния старт„, гласи посланието на Маестрото в социалните мрежи.

До скоро планът на Федерер включваше участие на отборния турнир, както и на този в родния му град Базел. Изглежда обаче усложненията в хода на възстановяването след операцията на коляното са го принудили да вземе решението да прекрати изключителната си кариера още в края на септември.

Последната надпревара за швейцареца бе Уимбълдън 2021, след което претърпя третата си операция на коляното. Надеждите му бяха да опита още едно запомнящо се завръщане по подобие на 2017-а, но изглежда този път това няма да се случи. Така той завършва кариерата на трето място по титли от Шлема след Рафаел Надал с 22 и Новак Джокович с 21. Общо в кариерата си Федерер е спечели общо 103 турнира, а 310 седмици е бил водач в световната ранглиста, в това число рекордните 237 поред. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *