Столичната община изпълнява миене на училищни дворове и обновяване на пешеходни пътеки

Всички първокласници в София ще получат светлоотразителни гривни за пътна безопасност

„Продължаваме миенето в София на улици, булеварди, площади и обществени площи, а част от тях са и училищните дворове. Всяка година Столичната община изпълнява дейности по миене на училищни дворове преди началото на учебната година. Това е една от важните мерки за подобряване качеството на въздуха, като тази година сме завишили от пет на седем пъти кратностите по миене в града.“ Това каза зам.-кметът по екология Десислава Билева, която провери работата в двора на 51. училище „Елисавета Багряна“ в кв. “Хиподрума“.

Миенето се извършва с автоцистерна с маркуч. От началото на септември до настоящия момент на територията на Столичната община са измити над 70 училищни двора. Миенето на столичните улици и булеварди, обществени пространства продължава по график, който може да се види на страницата на Столичния инспекторат. От началото на годината до края на август 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година са измити над 7 500 дка.

„По повод 15 септември Столичната община започна измиване на училищни дворове и обновяване на пешеходни пътеки до училища и детски градини. До 51-во СУ са обновени пешеходните пътеки на ъгъла на ул. „Урвич“ и „Софийски герои“.

Всички първокласници в София от държавни, общински и частни училища, общо над 14 хиляди, ще получат светлоотразителни гривни за пътна безопасност.“ Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. Той също присъства на инспекцията на дейностите по миене и обновяване на пешеходни пътеки със заместник-кметовете Десислава Билева и Кристиан Кръстев.

„В много европейски държави носенето на светлоотразителни гривни от учениците е задължително“ – посочи Георгиев и апелира възрастните да пазят децата на пътя и да бъдат особено внимателни около детските градини и училищата.

„От началото на тази година над 50 нови пешеходни пътеки са изградени в София“ – информира зам.-кметът Кръстев. Той съобщи, че основен приоритет на Столичната община по отношение на пътната безопасност за най-малките е осветяването на пешеходните пътеки, като през последната година и половина над 500 са осветените пешеходни пътеки в града. Над 30 различни повдигнати неравности са направени в София от началото на т.г. Изпълнени са и повече от 50 допълнителни обезопасявания около пешеходните пътеки.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *