С колко поскъпна потребителската кошница за година

Имаме много добра реколта и на плодове, и на зеленчуци. На пазара на храни имаме стабилизация, последният пиков момент беше на 30 април, след това имаше плавен спад до края на май. Това заяви в „Денят започва“ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Потребителската кошница е 23% по-скъпа спрямо предходната година.

По думите му много от измененията в цените са от създадените негативни очаквания. Иванов призова да не се използва пазара за постигане на други цели, тъй като пазарът е чувствителен. Призова за повече информираност и разум от потребителите.

Според Владимир Иванов страхът и незнанието са много заради енергийния пазар, но пазарът има уникалната способност да се регулира. Вероятно ще има трендове нагоре, предвид че зимата изисква използването на повече енергийни ресурси.Определено потреблението се сви, масово се насочва към стоки от първа необходимост. На фона на определени периоди, в момента имаме доста сериозно свиване на търсенето, пазарът е много близо до перфектната конкуренция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *