С колко ще се вдигнат лихвите по кредитите и депозитите у нас

Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре – с по-малко от половин процент до края на годината, въпреки рязкото повишение на лихвените нива на Европейската централна банка, твърдят финансови анализатори.

Лихвите у нас ще се повишат, казват експертите, но това ще се случва плавно и с много малки стъпки.

Прогнозата ни съвсем конкретно е до края на годината по кредити да се отразят примерно с 0.3 до 1 пункт догодина. Като пример ще ви дам с един кредит от 200 000 лв. за 30 години, вноската би се променила със 100 лв.“, казва Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България пред БНТ .

Клиентите, обаче, могат да се предпазят от поскъпване на кредита си като потърсят предложение за фиксирана лихва. За жилищните кредити тя може да бъде за период от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде поскъпването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен кредити от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в БНБ кредитен посредник. Въпреки това финансовата предпазливост не е излишна, когато се взима кредит.

„Кредитът има един фундаментален смисъл – това е заем от вашия бъдещ доход. Дотолкова, доколкото вие сте уверен в този бъдещ доход, може спокойно да взимате кредит. Ако не се чувствате достатъчно уверен или има прекалено много относителни променливи, които вие не може да предскажете точно в следващите години, по-добре да не взимате кредити или да вземете кредит с по-малък размер.“, съветва банкерът Левон Хампарцумян.

Настоящата икономическа ситуация е различна от миналите кризи, посочват експертите.

„Ако трябва да сравним със ситуацията през 2008 г., ние тогава тръгнахме от база около 5% лихва. Сега тръгваме от база около 2,3%-2,4% има предложения за 2.2%, в зависимост от профила на клиента.“, обяснява Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в промяната на съотношението между заемите и спестяванията през последната половин година.

„Вече от половин година съотношението кредити към депозити е в полза на кредитите над 100%, а ние почти 10 години имахме съотношение кредити депозити 85-90%, значително под 75%. От тази гледна точка, първо, ще видим, че там, където се взимаха такси върху депозитите, ще спрат да се взимат и после ще започнат и, разбира се, да носят някаква малка лихва. Не очаквайте лихви, подобни на тези, които имаше преди 13-14 години от 8-9% върху депозита.“, казва Левон Хампарцумян, банкер.
 

istock
istock

 

Решенията на ЕЦБ ще останат ключови за справяне с високата инфлация на континента.

„При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, но ще следва това, което прави ФЕД. В момента са в много деликатно положение, тъй като инфлацията е много висока, което означава агресивно и бързо вдигане на лихвеното равнище. От друга страна, има много задлъжнели страни в Европа, като Италия.“, казва Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.

Спрямо други страни в Европа, България не е задлъжняла, казва Хампарцумян.

„Няма да имаме криза в стил 1997 г. В момента имаме много по-силна икономика, България е член на ЕС, има натрупани буфери във финансовата система, тя е относително добре работеща, държавата не е тежко задлъжняла. Нетен износител е на енергия.“, казва Левон Хампарцумян, банкер.Забавяне на икономиката, обаче, е възможно да се случи.

„Икономическите проекти ще започнат да стават нерентабилни при нивата на лихви. Ако примерно един проект при 3-4% е бил рентабилен, при 6-7% може да не е.“, смята Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.
 

istock

А през декември централните банкери на Еврозоната ще трябва да решат с колко още ще вдигнат лихвата. Голяма част от членовете на ЕЦБ са за агресивен подход, докато се овладее инфлацията, дори и това да е с цената на рецесия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *