Търсенето от американци повишава цените на жилищата по португалското крайбрежие

Въпреки силния ръст на цените ваканционните имоти в Португалия все още са по-евтини от други първокласни ваканционни дестинации в Европа. Снимка: Bloomberg LP

Имотният пазар на португалското южно крайбрежие вече беше нажежен. После се появиха американците.

Все повече хора от САЩ купуват домове в района на Алгарве тази година, тласкайки нагоре търсенето за ограниченото предлагане на крайбрежни вили в спокойната някога област. Това повишава цените до невиждани нива, като два от имотите, обявени за продажба в местни имотни сайтове, са на цена от над 40 млн. евро, пише Bloomberg.

„Някои от цените са смехотворни“, коментира Майкъл Винсънт, главен изпълнителен директор на Portugal Property, чиито средни продажни цени вече са 1 млн. евро, около 70% до 80% по-високи спрямо миналата година. „Тъкмо изпратих най-добрия месец от 50 години насам, а търсенето сякаш не намалява“, допълва той.

Средните жилища, продавани в област Алгарве от консултантската компания Savills, са достигнали цена от 4 млн. евро от началото на годината, два пъти повече от средната стойност преди три години. Savills постави рекорд за Португалия в края на миналата година, когато вила с осем спални край морето и плувен басейн беше продадена за 18,5 млн. евро.

„Търсенето нарасна над всичко, което можехме да очакваме“, коментира Керстин Бюшнер, съсобственик на клона на Savills в Алгарве. „След COVID водим битка за намиране на достатъчно наличности, за да захраним това търсене“, допълва той.

Американски купувачи на жилища, изправени пред бързо растящи цени у дома, са предпочели Португалия през миналата година, възползвайки се от силния долар, за да купят имот в страна с по-ниски разходи за живот.

Те са насърчавани от щедрата програма „златна виза“, която позволява на участниците да получат виза срещу инвестирането на най-малко 350 хил. евро в имот или 500 хил. евро в местен фонд за рисков капитал. Търсенето от чуждестранни купувачи наред с недостига на жилища тласна цените на жилищата в Португалия до годишен ръст от 13% през първото тримесечие на тази година.

Но вилите все още са относително евтини в сравнение с други първокласни ваканционни дестинации в Европа като Алпите или Южна Франция.

„Умните инвеститори разбират, че цените вероятно ще нараснат много повече и се възползват сега от благоприятната възможност“, коментира Бюшнер.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *