Фандъкова: Откриваме новата учебна година с две нови училищни сгради

„9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и 28-мо СУ „Алеко Константинов“ в район „Красна поляна“ ще посрещнат новата учебна година с нови корпуси.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката си днес във Френската гимназия.

„И двете училища – 9. Френска езикова гимназия и 28. СУ „Алеко Константинов“ – ще преминат към едносменен режим на обучение, което означава, че учениците няма да се прибират в късните часове в домовете си“ – посочи още столичният кмет.

Новият корпус на Френската гимназия разполага с девет учебни зали, три амфитеатрални кабинета по природни науки, с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Но най-важната придобивка за 9. Френска езикова гимназия, според столичния кмет, това е новата многофункционална спортна зала. До момента училището не е имало физкултурен салон и учениците са провеждали часовете по физическо възпитание в пригодена за целта класна стая. Заедно с изграждането на новия корпус е обновена и старата сграда на училището.

„За мен този 15 септември е особено вълнуващ, защото училището има нова визия и многофункционална спортна зала, за която са мечтали поколения учители и ученици“ – каза директорът на училището Емилия Богданова и допълни, че в стария физкултурен салон ще сбъднат друга своя мечта като го превърнат в актова зала за провеждане на събития.

„Моята кауза е образованието и ще продължим да инвестираме в изграждане на нови училища и детски градини. Докато се строят училища в София, градът се развива“ – каза още Фандъкова и допълни, че в ход е изборът за изпълнител на ново училище с детска градина в „Манастирски ливади-запад“. Предстои да започне строителството и на ново училище в район „Студентски“.

„Утре, на 15 септември, във всичките 175 общински училища ще започне учебната година“ – каза още столичният кмет. Тя е разговаряла с директора на СДВР и утре ще има присъствие на полицаи пред училищата за осигуряване на спокойното откриване на учебната година, регулиране на движението и контрол по отношение на безопасността на движение на децата.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *