20 години „Панаир на куклите“ в София

12 Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ ще се състои от 9 до 18 септември в София. С това издание се честват 20 години от създаването му. Събитието се организира от Столичния куклен театър и Столичната община и е част от Календара на културните събития на СО.
Официалното откриване е на 9 септември от 19 ч. в Столичния куклен театър, салон „Гурко“ 14, с премиерния спектакъл на СКТ „Приключенията на Доктор Дулитъл“ по Хю Лофтинг. Режисьорка е Катя Петрова, сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, музиката е на Христо Йоцов. Ще се играе и на 10 септември от 11 ч.
„Zero en Conducta“ (Испания) ще гостува с представлението „Механика на душата“ на „Гурко“ 14 на 12 септември от 19 ч. В същия салон канадската трупа „La Fille Du Laitier“ ще покаже своя прочит на популярното произведение на Шекспир „Макбет“ – „Макбет мюе“, на 15 септември от 19 ч.
Столичният куклен театър ще представи още едно премиерно заглавие – „Палечка“ по Андерсен, на 16 септември от 19 ч. и на 17-и от 11 ч. в салон „Янко Сакъзов“ 19. Драматизация, режисура и сценография – Магдалена Митева, музика – Никола Стоянов.
Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d’Asphaldt – „Отфрид“), музиканти-марионетки (Antamapantahou – „Струните на музиката“), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida – „Хатхи“), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „Сини братя“), и много други.
13 български и 15 чуждестранни трупи с повече от 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия и България ще покажат в София своето изкуство. Представленията ще се играят на сцените на СКТ, НАТФИЗ, ОКИ „Красно село“, „Топлоцентрала“, „I am studio“, Сити марк арт център, „Ателие 313“. Уличните спектакли ще са в Борисовата градина, парка „Заимов“, парка „Света троица“, Градската градина, парка на НДК, Южния парк, археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градината „Кристал“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *