Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим

/КРОСС/ Европейският съюз ще претърпи крах по примера на Древния Рим. Това пише колумнистът Даниел Екерт в коментар в германския вестник Die Welt.

„Историята за краха на Рим има много последователни съвпадения с развиващата се криза в Европейския съюз. Първият знак е инфлацията, която удари иначе стабилната валута – еврото“, коментира Екерт. Парите в Римската империя също не са се обезценявали в началото, в продължение на поне два века и половина, но след това последва девалвация, която коренно променя ситуацията.

И по втори параграф Евросъюзът повтаря историята на Римската империя – наличието на пандемия, тъй като Антонинова чума бушува в древен Рим и извън него. Следователно няма съмнение, че икономическият ред в империята се променя драстично.

Ситуацията се влошава, когато държавата решава да контролира пазара. Например, определя пределни цени за зърното, които са по-евтини от пазарните. Това намалява доставките и замразява търговията между градовете и провинциите.

А ако се върнем към настоящата европейска криза, континентът все още е зависим от свободното движение на стоки и пари. Трудностите с доставките водят до спад, коментира още Екерт.

Източник:БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *