Англичаните местят офиса в пъба

Ако прекрачите прага на историческия пъб Cutty Sark в Гринуич, югоизточен Лондон, ще се натъкнете на необичайна гледка. Котката Махела мърка, свита до бара, от кафе машината се чува характерен съскаш звук и куп глави са старателно наведени над лаптопи под корпуса на параход от XIX век, пише The Guardian.

Това е новата реалност в Обединеното кралство.

В пъба е Джен – копирайтър, който от 2020 г. насам работи няколко пъти месечно от бара, вместо от вкъщи. Тя е част от новата тенденция WFP (work from pub) или “работа от бара”. Служители с лаптопи мигрират към местните пивници, оставяйки зад гърба си друга абревиатура – WFH (work from home), свързана с работата от вкъщи. Тази миграция сега е допълнително стимулирана от очакванията за трудна есен и „солена“ зима.

Пъбовете на Острова се подготвят за времената на изпитание, които предстоят, тъй като доставчиците отменят дългосрочните енергийни договори с фиксирани цени, на които мнозина разчитат. Пакетът за енергийна подкрепа, въведен от правителството през септември, предложи на бизнеса „еквивалентна“ подкрепа за сметки на тази, дадена на домакинствата. Това само частично ще компенсира натиска на покачващите се сметки за енергия, цените на храните и напитките и разходите за персонал, както и на ефекта от затягането на коланите на британците.

През последните няколко месеца много пъбове усетиха тежестта на двойните сметки. Още по-силен е ударът върху селските пъбове, които се отопляват с мазут и течен природен газ, тъй като те получават най-малка подкрепа от правителството.

През август Fontmell, препоръчан от Мишлен гастропъб в северен Дорсет, обяви, че затваря заради ръст на разходите за комунални услуги с 58 000 паунда.

Месец по-рано Gillygate, историческа къща в Йорк, чиито сметки за енергия се повишиха от 900 на 2500 паунда на месец, обяви закриването си след 300 години в бизнеса.

Известният готвач Том Керидж, който управлява три пъба в Марлоу, Бъкингамшир, отбеляза, че това е „откровено ужасяващо“ време за индустрията. По думите му, дори ограничаването на цените на енергията не е способно да остави малките пивници на пазара.

Затова все повече пъбове на Острова предлагат WFP оферти. Те искат да увеличат приходите си, привличайки служители с лаптопи, които искат да разтоварят собствените си сметки за ток и отопление.

380-те кръчми във веригата Fuller’s предлагат WFP оферта от 10 паунда на ден. Тя включва обяд и напитка. Пивоварната Young’s, която има 185 кръчми, предлага сандвич за обяд и чай и кафе на корем срещу 15 паунда на ден.

Веригата пъбове от микропивоварни Brewhouse and Kitchen също предлага модерната услуга за „работно пространство“. Клиентите имат на разположение Wi-Fi, тихи места и удобни контакти, в които да включат устройствата си, неограничени топли и безалкохолни напитки и – забележете – принт услуги за 10 паунда на ден.

Othership, сайт за съвместна работа в общността, има кръчми в цялата страна. Може да се абонирате за услугите й срещу 25 паунда на година.

Намирам работата от кухненската маса за душеунищожителна“, казва Люк Макмилън. Той управлява компанията за джапанки Sea Sense от Flintgate, независима кръчма в Уейбридж, Съри. Плаща по 15 паунда на ден за тихо и удобно място плюс неограничено количество чай и кафе, обяд и халба бира.

Макмилън се е отказал от офиса си преди няколко месеца, за да намали оперативните разходи.

„Пъбът е страхотен заради спокойната си атмосфера и най-хубавото е, че можете да общувате с други служители като вас в кръчмата, на по бира в края на деня”, допълва той.

Макмилън е изчислил, че този работен режим ще му спести стотици паунда от есенно-зимната му сметка за електроенергия. Той смята, че е морален дълг на хората, които работят от вкъщи, да се опитат да намалят потреблението на енергия тази зима точно по този начин.

Миналата седмица британците бяха предупредени, че през зимата в най-лошия сценарий не е изключено домове и предприятия да остават на тъмно за известно време.

Джеймс Бор, директор на консултантска компания по сигурността, редовно се възползва от WFP офертата на пъба Duck in the Pond в Станмор, северен Лондон.

Срещу 10 паунда получавате сандвич с бекон, маса с контакт за деня и безплатно неограничено количество чай и кафе, обяснява той. Дори уверява, че в пъба е по-лесно да се съсредоточите върху работата си, тъй като отсъстват разсейващи фактори като „градинарството, хладилника и котките“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *