АФП: Бившият български премиер в опити за надпартийно правителство

Бившият български премиер Бойко Борисов предложи преговори за надпартийно правителство, след като неговата консервативна партия спечели парламентарните избори, но не успя да си осигури мнозинство, коментира АФП.

Вотът в неделя беше четвъртият парламентарен вот в България само за 18 месеца и отбеляза рекордно ниска избирателна активност – едва 39,4%, коментира медията. Партията на Борисов ГЕРБ спечели 25% от гласовете и се очаква да има 67 депутати в 240-местния парламент, където общо седем партии спечелиха места.

Според коментарa на АФП партията е изолирана и няма ясни партньори за формиране на управляващо мнозинство.

„Липсата на кабинет би означавала нова нестабилност в най-бедната държава-членка на ЕС в началото на зимата, засенчена от войната в Украйна, рязко покачващата се инфлация и нарастващите разходи за енергия“, пише френската медия.

„Предлагам на всички лидери да направят крачка назад“, цитира Борисов АФП в първия му коментар за изборните резултати.

Той заяви, че е готов да даде път на безпартийни експерти, които да водят разговори с всички партии по набор от ясни приоритети.

Коалиционните партньори на Петков в отиващия си кабинет – дясната Демократична България и социалистите – също заявиха, че не желаят да преговарят с Борисов. Той също така изключи възможността да сформира коалиция с партията на турското малцинство ДПС и да потърси трети партньор измежду две по-малки партии, които също влязоха в законодателния орган – проруската ултранационалистическа партия „Възраждане“ и умерената проруска „Български възход“.

„Ако Борисов не успее, президентът Румен Радев ще даде мандат на още две партии да се опитат да съставят кабинет. Според анализатори обаче, те нямат никакъв шанс и страната ще се насочи към нови избори“, завършва своя коментар агенция „Франс прес“. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *