Брокери очакват забавяне на поскъпването на жилищата у нас, но не и спад на цените

Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на растеж заради започналото леко забавяне на активността на имотния пазар, но вероятността от спадове е незначителна заради недостатъчното предлагане, особено в София. Прогнозата е на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, която публикува данни за жилищния пазар през третото тримесечие.

„От решаващо значение за пазара е страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи, както и със сериозната инфлация“, пише агенцията.

Данните на Агенцията по вписванията, публикувани миналата седмица, показаха спад на сделките в София през третото тримесечие с 32% спрямо вторите три месеца на годината. Сделките намаляват на тримесечна и годишна база и в Бургас, Варна и Пловдив, а в цялата страна годишният спад достига 7%.

По данни на Arco през третото тримесечие най-търсени в София остават тристайните и двустайните жилища с лек превес на вторите. Цените на двустайните апартаменти се движат в широк диапазон, като сделки се сключват на нива от 87 хил. до 170 хил. евро. Цената варира в зависимост от местоположението и състоянието на имота, пише агенцията.

Цените на сделките с тристайни жилища също са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 хил. до 380 хил. евро, а в части на столицата като идеален център може да достигнат и до 500 хил. – 550 хил. евро. Отново факторите, които влияят, са състоянието на имота и районът, в който се намира. Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително вдигат крайната цена на сделката, допълват от Arco.

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост 4“, Студентски град, „Малинова долина“, „Кръстова вада“. Интерес в търсенето се отчита още и в районите „Бъкстон“ и „Павлово“.

Ръст в търсенето на къщи през третото тримесечие спрямо предходното отчитат още от Arco. Повечето купувачи са семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата, обясняват от агенцията за недвижими имоти.

Търсят се къщи в кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, „Владая“, „Банкя“, „Лозен“, „Панчарево“, „Бистрица“, „Нови Искър“, „Волуяк“. Цените на къщите са в диапазон от 200 хил. до 700 хил. евро, а в някои случаи надхвърлят 1 млн.  евро в зависимост от района, в който се намира имотът и състоянието му, сочат данните на Arco.

Агенцията не наблюдава засилване на интереса към парцели спрямо второто тримесечие.  Цените им са в много широки граници от 50 хил. до 300 хил. – 400 хил. евро в районите около София, а в самия град са значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 млн. евро.

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. По традиция основен дял заемат апартаментите, като по данни на Arco най-активно се предлагат тристайни жилища, следвани от двустайните.

Най-активно е предлагането в кварталите „Малинова долина“ (1500 – 2000 евро/кв.м.), „Кръстова вада“ (1600 – 2300 евро/кв.м.), „Витоша“ (1600 – 1880 евро/кв.м.). Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това дали имотите са завършени или не, пише агенцията.

Пловдив

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като в последно време средните цени на жилищата там все по-често започват да преминават психологическата граница от 1000 евро/кв.м, пишат от Arco. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10% и 15%.

Както в столицата и тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон в зависимост от това дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Предпочитаните квартали в града остават „Тракия“, „Западен“, „Смирненски“, „Каменица“. Най-активно е предлагането в районите „Христо Смирненски“ и „Младежки хълм“ (1000 – 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м.), „Кършияка“ (1000 – 1200 евро/кв.м.). Продължават да се търсят и къщи в близост до Пловдив. Купувачите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности в близост до индустриалните зони на града.

Ваканционни имоти

От началото на годината на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма.

Българските граждани продължават да са активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот, пишат от Arco.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година насам. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25 хил. –35 хил. евро в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 хил. евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 хил. евро.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.