Българинът пътешества в чужбина въпреки кризата и войната

Това лято българите се втурнаха да наваксват пропуснатите възможности за задгранични екскурзии и почивки след двегодишната пандемия и санитарните рестрикции. В стремежа да изпреварят евентуални нови анти ковид ограничения, те бързат да резервират екскурзии до близки и далечни дестинации дори след края на отпускарския сезон.

През последните месеци мнозина предпочетоха плажовете на Средиземно море пред Черноморието ни, а основните задгранични дестинации отново бяха Гърция и Турция.

„Разбира се, имаше голям интерес и към други морски държави, като Италия и Испания, но там предвид по-високите цени на услугата, търсенето беше по-ограничено“ – заяви пред БНР Димитрина Горанова – туроператор и председател на АБТТА /Асоциация на българските туроператори и туристически агенти/.

Наред с гореизброените страни, другите предпочитани дестинации това лято са били Германия, както и балканските ни съседи – Румъния, Северна Македония и Сърбия. Задграничните пътувания през август са се увеличили с почти 19 на сто спрямо същия период на 2021г., сочат данни на НСИ.

 

istock
istock

 

Нито ескалиращият военен конфликт наблизо, нито икономическата и продоволствената криза или галопиращата инфлация, която топи неудържимо спестяванията ни и пр., са в състояние да ни откажат от мечтано пътешествие в чужбина. Напротив, налице е трескаво желание за пътуване, което като че ли расте с изостряне на

„Ако трябва да сравняваме българския потребител със западноевропееца, ние все още не сме предприели сериозни мерки за ограничаване на разходите за пътувания и по-предпазливото харчене покрай инфлацията и икономическата криза – казва Димитрина Горанова. Но очакваме ефектът да се усети през предстоящия зимен сезон. Освен това българинът не е толкова консервативен по отношение на разходите си, като примерно германския потребител, който още през август започна внимателно да намалява потреблението и пътуванията си. А и сънародниците ни никак не обичат да бъдат ограничавани. След две години рестрикции, те имат нужда да пътуват и да се почувстват свободни.

В момента текат резервации за азиатските пазари, където най-късно отпаднаха ковид ограниченията, а и есента е идеалният сезон за екскурзии и почивки в региона. Тайланд, Камбоджа и Виетнам са сред предпочитаните екзотични дестинации, твърди Димитрина Горанова. Но интересът към Европа също не е намалял, въпреки сериозния ръст на цените на самолетните билети. Според водеща световна платформа за резервации на полети, това лято те са поскъпнали средно с 13%.

 

istock
istock

 

„За съжаление увеличението на цените на самолетните билети е доста по-голямо от 13% и това е необратим процес. То ще продължи и със сигурност ще има ефект върху самолетните екскурзии. Засега обаче не се наблюдава ръст при търсене на по-кратки дестинации или отлив от самолетни пътувания. Но очаквам дестинации, при които цената на самолетния билет е определяща при ценообразуването на пакета, да станат по-труднодостъпни. И вероятно хората с по-малки финансови възможности ще намалят търсенето на такива пътувания.“

Иде ли краят на нискотарифните пътувания?

Според Горанова той вече е дошъл. Това е част от необратимата тенденция при авиоиндустрията.

„Нискобюджетните пътувания ще останат само в спомените ни!“ – смята тя и добавя, че въпреки всичко, българите няма да се откажат да пътуват, защото пътуването е част от глобализацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *