България взе най-скъпия си заем за последните 10 години

България взе най-скъпия си заем от поне едно десетилетие, което е красноречиво доказателство за затягането на условията на дълговия пазар. Само за месец лихвите се вдигнаха драстично на вътрешния пазар, доминиран от българските банки. Финансирането освен скъпо, започва да става и все по-трудно за финансовото министерство, ръководено от служебния министър Росица Велкова. За трети път в рамките на един месец тя не успя да вземе целия планиран дълг. Централната банка, която организира аукциона в понеделник, обяви миналата седмица търг за 5,6-годишни държавни ценни книжа за 200 млн. лв. В понеделник обаче финансовото министерство успя да пласира само 180,5 млн. лв.
Постигнатата доходност достигна 5,65% и е най-високата поне от 2012 г. насам. Архивът в уебсайта на финансовото министерство показва, че тогава е постигнат резултат от 5,35%. За сравнение, на 20 септември доходността по 3.5-годишните ДЦК беше 3%.
Затруднените условия за поемане на дълг са факт в условията на война в Украйна, вдигането на лихвите от Европейската централна банка и политическата криза в страната, която може да доведе до зима под управлението на служебен кабинет.
До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 208,2 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 50 млн. лв. Постигнатият коефициент на покритие е 1,04, който реално измерва интереса към емисията и показва, че той е сред най-ниските за последното десетилетие.
Традиционно най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с дял от почти 60%, следвани от застрахователните дружества Ц с около 30%, пенсионните фондове с 9,4% и други. От началото на годината досега България е поела нов дълг в общ размер на около 6,9 млрд. лв., като в т.ч. влизат и 4,4 млрд. лв. външен заем. Междувременно от БНБ съобщиха, че На 24 октомври ще се проведе поредният аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации за 200 млн. лева.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *