Варненската гимназия по туризъм е финалист за Balkan Awards of Tourism Industry 2022

С поредицата си от международни постижения  и успехи на национални конкурси професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна е сред водещите в страната, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022. 

 Международно жури от експерти от Балканските страни ще оценява номинациите на  общини, хотелиери, турагенции и мениджъри в туризма, а церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в София. 
Държавното професионално училище осигурява високо ниво на професионална подготовка в областта на туризма. През учебната 2022/2023 година в гимназията се обучават 964 ученици в 38 паралелки за придобиване на професионална квалификация в направленията „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, „Хранителни технологии“, „Пътувания, туризъм и свободно време“.
Материалната база се обновява ежегодно по Национална програма „Професионално образование и обучение“, модул „Модернизиране на материално-техническата база“, като през последните десет години са спечелени и реализирани пет проекта по програмата на обща стойност над 520 000 лв. Напълно са обновени три учебни кухни, актова зала, кафе-сладкарница и кабинети по професионална подготовка и езиково обучение.
През периода 2019-2022 година се реализира и спечеленият проект за основен ремонт на по-голямата част от сградата на гимназията по ОП „Региони в растеж“ на стойност 1 100 000 лв. По програмата се обнови първи корпус на училището, дворът със спортни площадки, пространството около сградата. Повиши се енергийната ефективност, беше ремонтиран покривът, сменена изцяло ВИК и ел. инсталацията, изолации, подови настилки, дограма и други. Предстои обновяване на обзавеждане и оборудване на класни стаи и кабинети.
Други програми, по които периодично се осъвременяват ресурсите на гимназията са НП „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“ – закупено и монтирано оборудване на стойност над 60 000 лв., НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, проект по идея на РУО – Варна „Училищната библиотека – аз, ти и ние – каква да е тя? – помощ на ученика и привлекателно място за учене и творчество“, по който беше изграден библиотечен кът във фоайето на трети етаж на сградата. Също и проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ – осигуряване на 105 лаптопа, предоставени за работа на ученици и учители, проект „Образование за утрешния ден“ и много други.
През последните години в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна са реализирани европейски проекти, повишаващи мотивацията и качеството на образованието като „Еразъм +“, по който 105 ученици и 25 учители осъществиха 10 мобилности в Испания, Франция, Ирландия, Северна Македония и Австрия.
Традиционно всяка година възпитаници на гимназията стават лауреати на международни, национални и регионални състезания по професии. За четвърта поредна година училището взема участие и възпитаниците му се нареждат сред финалистите на международни състезания по готварство, сладкарство и барманство като провежданият ежегодно фестивал на вкуса в Текирдаг, Турция.
През учебната 2021/2022 година ученик от XI клас зае първо място сред професионалистите на XXIX Национално състезание „Барманът на България“ и ще представи страната ни на предстоящото световно първенство по барманство в Куба. Ученикът спечели и правото да участва в международното състезание „Монин джуниър“ през ноември 2022 година в Париж – Франция.
Спортните отбори на училището по волейбол, тенис на маса, футбол и плуване се представят достойно на всички общински и областни състезания и спечелените призови места са многобройни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *