Великобритания се готви за срив на имотния пазар

Адвокатите по недвижими имоти във Великобритания бяха призовани да се подготвят за срив на жилищния пазар, подобен на финансовата криза от 2007 и 2008 г. Експерти от CLC (специализиран регулатор по вещно право) прогнозират спад на обема на сделките, съобщава Telegraph.

От CLC отбелязват, че нарастващите лихвени проценти, рецесията, намаляващата наличност на ипотечни сделки и намаленото предлагане на имоти за продажба ще доведат до 40% спад в трансакциите.

Лихвените проценти по ипотечните кредити се покачиха до над 6% за първи път от 2008 г. насам и се очаква да продължат да растат. Банковият лихвен процент е 2,25% и се прогнозира да достигне малко под 5% през следващата година.

Bank of England прогнозира през август, че икономиката ще се свие за 15 месеца, започвайки от края на тази година.

Затова от CLC призовават адвокатските кантори да помислят как ще реагират на задаващия се значителен спад в икономиката.

Тези, които са съсредоточени значително или изцяло върху прехвърлянето на имоти, би било разумно да изготвят план за действие при извънредни ситуации, който определя стъпките, които биха предприели, за да защитят бизнеса в случай на спад в обемите на трансакциите, подобен на този, наблюдаван през 2007-08 г. – намаление с 40%.

Според Крис Сайкс от ипотечния брокер Private Finance „спад“ в активността на пазара за покупка на жилища има, но се е увеличил броят на случаите на втора ипотека.

На този етап покупките на жилища са задържани и поради закъснения в процеса на прехвърляне, уточнява брокерът.

Купувачите на жилища са принудени да харчат десетки хиляди лири, за да предотвратят колапса на покупките на жилища, тъй като забавянията излизат извън контрол.

Логистичните задръжки на пазара на имоти означават, че продажбите се проточват толкова дълго, че офертите за ипотека на купувачите изтичат, преди да успеят да ги завършат – а лихвите са се повишили толкова бързо, че заместващите заеми са до три пъти по-скъпи.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *