Вера Немирова получи номинация за режисьор на 2021 година

Българката Вера Немирова е номинирана за Режисьор на годината за 2021 година, съобщават от Държавна опера – Варна, където тя е постоянен гост-постановчик. Номинацията е на списание „Die Opernwelt”, което отразява творческата продукция на най-добрите оперни театри в света. Заедно с нея са номинирани Кирил Серебренников, Петер Конвични и Щефан Херхайм.

Признанието за Вера Немирова е за „чувствителната музикалност и респект към трансцендентността“ в нейния режисьорски прочит на операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди в „Sepmeroper“ Дрезден, чиято премиера бе на 22 октомври 2021 г. Режисьорката е получавала и преди номинации за най-добри постановки в международното списание, отбелязват от Операта.

Вера Немирова е родена в София, майка ѝ е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща ѝ е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров. След смъртта на бащата, семейството заминава за Рощок в Източна Германия. Вера завършва Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин, а по-късно се занимава с музикална режисура в медиите – видео, телевизия и кино. От 1998 г. започва самостоятелна режисьорска дейност в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния, България.

Сред постановките ѝ са „Дама Пика“ в Щатсопер Виена под диригентството на Сейджи Озава; „Лулу“ от Албан Берг в Залцбургския фестивал с диригент Марк Албрехт; „Антигона“ в Щатсопер, Берлин. През 2021 г. постави „Графиня Марица“ от Имре Калман на сцената на Варненската опера под диригентството на Ералдо Салмиери. Тази година, по покана на Виенската Щатсопера, Вера Немирова възстанови своята постановка от 2007 г. на „Дама Пика“, а три месеца по-късно във Варна направи нов прочит на творбата, който се превърна в кулминационно събитие за 75-годишния юбилей на оперния театър и за Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022.

Вера Немирова е гост-професор в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин и доцент във Виенския университет.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *