Възстановиха Балканската купа в алпийските ски

По инициатива на водещите балкански ски федерация Словения, Хърватия, България и Сърбия в календара на ФИС отново се завръщат състезанията от Балканската купа в алпийските ски. Идеята за това бе приета единодушно от общо 17 федерации от балканите, както и от средиземноморския и черноморския район. За последно стартове за Балканската купа в алпийските ски е имало през 2005 г.

Във възстановения формат ще могат да участват всички водещи скиори, като това е и е голям шанс за младите алпийци от балканите, които могат да си подобрят точките, като участват в тези състезания.

Стартът на Балканската купа ще е с два гигантски слалома на 10-11 декември на пистата в Биелашница (Босна и Херцеговина), където през 1984-а се проведоха олимпийските състезания на алпийците от игрите в Сараево. Там Петър Попангелов зае шесто място в слалома. Той е и многократен носител на Балканската купа.

В програмата са още състезания в Кранска гора (Слвн), Копаоник (Сърбия), Загреб (Хърв), Ерзурум (Тур) и Пигадия (Гър), а финалите ще са на 30-31 март в ски курорт №1 на Българи – Банско.

„Това е формат със статут на редовни ФИС състезания, коментира вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев. – Идеята е да има повече стартове през сезона, които да са с награден фонд и подобаващо телевизионно отразяване. Целта ни за в бъдеще е тези състезания да имат статут на Континентална купа“.