Галери “Аросита – “Нюанси в бялото”

Изложба на Мариане Ланг за AYA Estate Vineyards

04.10 – 17.10. 2022
Куратор: Весела Ножарова

През големите стъклени витрини на строящата се сграда на AYA Estate Vineyards, нахлува светлина, а с нея и пейзаж със стройни лозови редове чертаещи вертикали и хоризонтали в далечината. В сградата въздуха е различен, светлината е осезаема, тя е основно действащо лице в спектакъла на появяващото се на стената произведение на изкуството.

В продължение на дни, художничката Мариане Ланг гравира върху една от стените на сградата растение, което разперва клони и листа на площ от 30 кв.м. Листата и клоните са издълбани в бялата стена и са със собствен релеф и форма. Те трептят от лъчите на светлина, променят формата и релефа си непрестанно, понякога изчезват и стават невидими, друг път релефът се превръща в барелеф, липсата на форма става форма сама по себе си.

Марианне Ланг (р. 1979) (https://www.mariannelang.at/) е австрийска художничка развила своя характерен авторски стил на основната на рисунката. Тя рисува използвайки различни техники и медии, дълбок и висок печат, рисунки с молив и туш, създава сайтспецифик инсталации. Природата и взаимоотношенията и с архитектурата и пространството са сред основните теми на творчеството и. Пълзящите растения, рисунките издълбани с длето в стената, са едни от най-разпознаваемите и работи. През 2013 г. те се появяват за пръв път върху стените в интериора на музея Албертина във Виена. Там брашлян завзема старите стени, прорязвайки няколко пласта предишна боя. Тази работа все още стои върху тавана на музейния ресторант. Рисунка, правеща връзка между архитектурата на сградата и нейното предназначение. Художествен коментар върху историята на мястото и следите, които остава изкуството в него.

Изложбата на Марианне Ланг “Нюанси в бялото” включва графики от серията House in the Open, фрагменти от работния процес около създаването на работата във винарната и видео документация заснета в началото на септември тази година от Калин Серапионов.

Работата на Марианне Ланг е първото произведение на изкуството, което става част от сградата на AYA Estate Vineyards. То ще бъде последвано от други творби на български и международни художници, създадени специално за новата винарна. Има нещо много символично, че първото произведение на изкуството в AYA е именно растение. Цялата идея на art&wine проекта е концентрирана във връзката между производството на вино, изкуствотото и тяхното хармонично съжителство с природата, която е наоколо и която е първопричина на всички човешки усилия във винената долината.

 

AYA Estate Vineyards е винарна със собствен лозов масив в югозападна България, в землището на с. Хърсово. Сградата, заела мястото на хълма над лозята е дело на архитектурна група WhAT. Концепцията на AYA е да съчетава устойчиво вино производство, в забележителна архитектура постройка, в която може да се види съвременно изкуство от България и света.