Грандиозно откриване на Синелибри с филма на Теодор Ушев

Празнично настроение и снимки на червения килим с героите на вечерта – актьорите от „φ1.618“ на Теодор Ушев, ознаменуваха началото на осмото издание на Синелибри на 8 октомври, а минути след 19:00 ч. зрелищен танцов пърформанс с хореограф Коста Каракашян даде официален старт на бляскавата церемония в зала 1 на НДК. Вдъхновен от мотото на фестивала – „Преоткритото време“, и осеян с препратки към филма и към романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, танцовият спектакъл беше изпълнен виртуозно от представители на студио „Каракашян“. Непосредствено след пърформанса на сцената излезе Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала. Тя приветства публиката, препълнила зала 1, и произнесе емоционална реч, увенчана с фрагмент от новото, коронно издание на „Сонети“ от ненадминатия майстор на сонетната форма у нас – Кирил Кадийски.

Притихнала в захлас, публиката изгледа дебютния пълнометражен филм на режисьора аниматор Теодор Ушев, чието заглавие „φ1.618“ съдържа идеята за златното сечение или „божествената пропорция“, символ на хармония в природата, науката и изкуството. Финалът предизвика фурор и екипът на филма – в лицето на Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Георги Лозанов и други знакови фигури от актьорския ансамбъл – излезе на сцената, насърчен от нестихващите аплодисменти на зрителите, станали на крака. Самият Теодор Ушев също благодари сърдечно на публиката и на своите колеги. Бяха поднесени цветя от името на директора на Народния театър г-н Васил Василев.

На 11 октомври в Сити Марк Арт Център ще отбележим 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен в рамките на специална галавечер на датската култура. Литературното представяне на новото издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката, ще бъде последвано от премиера на проникновената биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за интензивното приятелство между бележитата датска писателка, приживе призната за модерен класик, и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет. Събитието се реализира в сътрудничество с Посолството на Дания в София и в присъствието на г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист, заместник-ръководител на мисията. Тя ще представи кратък откъс от книгата в оригинал, а актьорът Петър Русев ще прочете откъс от преводното издание. На следващия ден, 12 октомври, в рамките на празничната вечер на Ирландия, посрещаме в София Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за наградата „Оскар“. Пожънала множество отличия, драматичната история е създадена по мотиви от книгата „Foster” на Клер Кийган. Събитието ще се проведе в кино „Люмиер“.

Почитателите на първокласното европейско кино не бива да пропускат официалната премиера на камерната драма „Петер фон Кант“ на 11 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. Най-новият филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон е ценна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер, чиято запазена марка е социалната критика, е неразделна от неговия свободолюбив дух и саморазрушителен начин на живот. В рамките на събитието ще разговаряме с проф. Пламен Марков, режисьор на постановката „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Театър „София“, ще ни гостуват и актриси, участващи в спектакъла. След това ще бъде излъчен филмът на Озон, номиниран за „Златна мечка“ на кинофестивала Берлинале.

На 12 октомври от 19:30 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“ ще се състои представяне на дебютния сборник с разкази на Валери Йорданов „Гризачи“, последвано от официална премиера на филма му „Шекспир като улично куче“ в присъствието на екипа и със специалното участие на група No More Many More, автори на песента „Полуизяден“. На събитието няма да бъдат допускани лица под 18 години. На 13 октомври е националната премиера на дългоочаквания документален филм Следеният човек“ на реж. Димитър Коцев-Шошо, адаптация на шокиращия мемоарен роман на Веселин БраневСъбитието в кино „Люмиер“ включва дискусия с участието на екипа на филма в присъствието на Владислав Бранев, син на изтъкнатия български киносценарист, режисьор и писател.

На 14 октомври, петък, отново в кино „Люмиер“ ще отбележим 100-годишнината от рождението на португалския стилист, майстор на алегорията и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието включва представяне на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“ и прожекция на едноименния филм на режисьора Фернандо Мейрелес. Ще бъде излъчен авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя. Предстои още една тържествена премиера в зала 1 на НДК – на психологическата драма „Синът“, режисирана от световноизвестния драматург Флориан Зелер. Тя ще се състои на 21 октомври непосредствено след церемонията по награждаване.

Напомняме, че до края на октомври над 35 филма от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане в платформата neterra.tv/plus. На разположение на зрителите са разтърсващата драма „Ерна на война“ – копродукция на Дания, Естония и Белгия; италианското предложение за „Оскар“ „Носталгия“ на реж. Марио Мартоне; проникновената биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст; сърцераздирателната мелодрама „В очакване на Боджангълс“; „Нотр Дам гори“ на Жан-Жак Ано и др.

Прилагаме снимки от церемонията по откриване на фестивала, които дължим на Тихомира Крумова.

Синелибри 2022 се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и множество съмишленици. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Билети за фестивалните събития можете да закупите оттук: https://epaygo.bg/3709766830.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *