Депутатите пак не избраха председател

48-ото Народно събрание няма избран председател и във втория ден на първото заседание, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Втори ден депутатите стигнаха до балотаж, но продължиха да дълбаят на едно място. Новото предложение в последното гласуване днес дойде от „Възраждане” в лицето на Цвета Рангелова, която не събра подкрепа.

На първото гласуване депутатите не избраха Йордан Цонев от ДПС за председател на 48-ото Народно събрание. Гласуваха 225 депутати – „за” бяха 102, „против” – 66, 57 се въздържаха. При балотажа за Цонев гласуваха 102 „за”, „против” – 67, 56 се въздържаха.

Кристиан Вигенин от БСП също не събра необходимата подкрепа. На първото гласуване „за” гласуваха 74 депутати, „против” – 7, а 144 се въздържаха.

На балотажа 73 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 11, 141 се въздържаха.

Нямаме избран. Много се изморихте всички. Първата нощ имахте една хубава крачка към демокрация, хубаво е да се наспим, явно сте хора с характери. Почивка. Утре в 10 часа на заседание, заяви Вежди Рашидов и разпусна парламента.

След приключването на втория видно безрезултатен ден, депутати изразиха доза оптимизъм.

Жертвата да бъда председател на НС бих я приел заради народа. Не съм готов да поема никаква готовност, но ако се налага бих жертвал част от времето си. Това заяви доайенът на парламента Вежди Рашидов.
Председателят на парламента обясни, че трябва да има смирение и да се правят компромиси, защото кризата е голяма и няма време за експерименти.

Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ посочи, че трудностите продължават, но от друга страна атмосферата през днешния ден се е променила и са започнали разговори. Той обясни, че принципът на ротация е възможно решение и не е задължително ротацията да се прилага на ниво председател, а на заместник-председател. Иванов е категоричен, че на този етап няма да предложат техен кандидат за председател на Народното събрание и призова да се остави терен, на който да се върши работа.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, от своя страна каза, че са направили крачка назад и са оттеглили своя кандидат, но напомни, че има и такива, които не са го направили. Той обясни, че това действие е било по-скоро жест на диалогичност и желание за разбирателство. Костадинов по-скоро е скептичен към предложението на „Демократична България“ за ротация на председателя. Той обаче смята, че изборът на председател не е най-важен.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ изрази надежда, че в петък ще се направи още една крачка и ще бъде избран председател на Народното събрание. Той каза, че след днешния ден е по-оптимистично настроен за изхода от създалата се ситуация.

По думите на Стефан Янев напускането на ПГ “Български възход” от зала по време на гласуването на кандидатурите за председател на НС показва, че те са последователни и добави, че след като не е имало само една кандидатура са решили, че трябва да напуснат залата. Той отрече представители на ДПС да са влизали в стаята на партията му.
Янев обясни, че срещата с Плевнелиев и Паси на този етап е безпредметна, защото не е избран председател и тя може да почака до другата седмица. Той изрази надежда всички 240 депутати да положат усилия за запазване на парламентаризма. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *