Деца харчат пари в нета без да знаят

Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) установява тревожно увеличаване на броя на малките деца и тийнейджъри, които се оказват в различни дигитални капани, съобщават от Европейски потребителски център България.

Независимо дали чрез съмнителни оферти в лотарии в интернет, онлайн игри или социални медии: младите интернет потребители харчат пари, без да искат и понякога без да са разбрали, че го правят, или пък споделят лични данни, с които потенциално може да бъде злоупотребено.

За да помогне на младежите и на техните родители, които търсят правна помощ в местните европейски потребителски центрове, ECC-Net изработи учебни материали, които показват какви са основните онлайн рискове и как да се предпазят от тях.

Деца в капани на разходите

Виктор, 13 години,  купува виртуална валута, за да подобри своя футболен отбор чрез конзолата за игри, свързана с интернет. Зарибен от играта, Виктор в крайна сметка харчи €90 за деветдесет секунди. Въпреки че момчето не знае паролата на майка си за покупки в приложението, тя е автоматично запазена в конзолата му от по-ранна покупка.

За щастие един от нашите центрове успя да предотврати драстични финансови щети за майката на Виктор, като посредничи с търговеца. Но шокът, който трябва да е изпитало семейството на Виктор, не е изключение. Мрежата от Европейски потребителски центрове често вижда други случаи като този, които засягат понякога дори деца на 6-7 години.

Вижте, за да знаете!

За да се справи с тази тенденция, ECC-Net подготви няколко инструмента, които могат да се ползват в часовете по английски език или у дома. Те са свободно достъпни за учители, както и за родители и за тийнейджърите. Необходимо е обаче учениците да имат поне 2 години опит в изучаването на английски език.

• Анимирано 4-минутно видео в YouTube  https://youtu.be/znDPihKj9nc,

То показва трудни ситуации, в които попадат тийнейджърите, докато играят мобилни игри. Клипът използва по-лесен език и насърчава дискусията. Може да се използва отделно или в комбинация с теста.

 

istock
istock

 

• Тест с любопитни факти https://ekurs.kov.se/ecc-quiz-for-teens/

Той представя непълнолетни онлайн потребители в нежелани ситуации, които участниците трябва да се опитат да избегнат, като изберат правилните отговори. Тестът обхваща няколко теми, свързани с дигиталните права –  онлайн игри, електронна търговия и капани на социални платформи и е насочен към тийнейджъри, малко по-напреднали в нивото на изучаване на английски език.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *