ЖИВОТ В КИНОТО Истории от 50 години в Холивуд ЪРУИН УИНКЛЪР

Излезе от печат „Живот в киното“ на Ъруин Уинклър – завладяваща и откровена книга, въвеждаща читателя в потайностите на продуцентската професия!

Живот в киното“ (превод: Надя Баева, 328 стр., цена: 29 лв., художник: Стефан Касъров) е изпълнена с разкази за легендарни и обичани и не чак толкова легендарни и забравени филми и отвежда читателя зад кулисите, право в историята на Холивуд. В продължение на десетилетия Ъруин Уинклър продуцира поредица от забележителни филми и се превръща в един от най-славните продуценти на своето време.  В „Живот в киното“, неговите изпълнени с очарование и прозрение мемоари, Уинклър споделя киноистории от кариерата си като продуцент, а после и като сценарист и режисьор, като разкрива промените в Холивуд през изминалите десетилетия. Книгата хвърля светлина върху спецификите на продуцентската професия, в която освен всичко останало влиза откупуването на права, оформянето на сценарии, кастинг на актьори, менажиране на режисьори, участие в монтажа на филми и печелене на награди.

Ъруин Уинклър е роден през 1931 г. в Ню Йорк, САЩ. Той е продуцент или режисьор на около 60 филма. Още четвъртият филм, който продуцира, Те стрелят по коне, нали?, с участието на Джейн Фонда, е номиниран за 9 награди „Оскар“. От края на 60-те години продуцира поредица от провокативни и въздействащи филми и се превръща в един от най-възхваляваните от критиците, най-продуктивните и успешни продуценти на своето време. Списъкът от заглавия е впечатляващ: „Роки“, „Добри момчета“, „Разярения бик“, „Вечната музика“, „Истински неща“, „Крийд“. Филмите му имат 52 номинации за награди на Академията, включително 5 номинации за най-добър филм, и печелят общо 12 награди „Оскар“.

През последните години Уинклър продължава с „Крийд 2“ с Майкъл Б. Джордан и Силвестър Сталоун в главните роли, който излиза по екраните през есента на 2018 година, следван от „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе с Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *