Започват проверки на пазара за автомобилни гуми

КРОСС Месец преди да сменим летните гуми със зимни, от Комисията за защита на потребителите започнаха кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми. Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна.

От 15 ноември зимните гуми са задължителни по закон. Вече две седмици служители на Комисията проверяват изненадващо както малките обекти, така и големите центрове. Основно се следи за това дали етикетите отговарят на правилата.

„Етикетите на гумите трябва да предоставят класифицирана информация за характеристиките на гумите, за съпротивление при търкаляне, сцепление при влажна пътна настилка, както и два нови параметъра, включени в този регламент, касаещи гумите при сурови зимни условия. Те са специално проектирани за използване при такива условия, при наличие на сняг и лед“, обясни гл. инспектор в КЗП-Варна Цветанка

Експертите съветват да купуваме нови гуми и да следим етикетите. „Хубаво е да се преглежда самият етикет за сцепление на мокро и горивоспестяване. По-важният елемент е да се гледа за сцепление на мокро. Също така и за шума на самата гума“, препоръча продавач-консултантът Симеон Терзийски.

А гумите, както и всички останало поскъпват. Справка на Нова показа, че както във Варна, така и в цялата страна увеличение има във всички магазини и центрове, които държат приблизително еднаква цена спрямо класа.

Проверките на Комисията до този момент не отчитат нарушения. Ако обаче бъдат установени нелоялни практики, глобата, която грози търговците, е до 50 000 лв. за първо и до 70 000 за второ нарушение.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *