Захари Каменов с „Биологично равновесие“ в „Арте“

Казват – с годините идвала мъдростта. Но какъв е нейният цвят? И нали всеки се добира до нея по своему.
Захари Каменов е избрал за последната си изложба наслов „Биологично равновесие“. Не съм го чувала да философства. Но живописта му – цикли подред – неизменно ни отпраща към размисъл за живота на природата. От далечините на праисторията до днешната картина, която събужда сетивата ни. Към картините на Захари трябва да се приближим с отворени сетива. Иначе няма да усетим нито безкрая на небесното, нито светлината в облаците, нито розовото, което е негов авторски знак.
Спомням си една негова ранна работа в тази гама. Тя би се сляла със сегашните му творби. В тях има нежност и мечта, има бяло, което лети над всички днешни тревоги, защото художникът витае във висините на духа. Черните пасажи са проникнати от оранжа на огъня и също ни издигат над делника. В това свое пространство той е свободен, защото е достигнал майсторството, при което вдъхновението е естествено състояние и четката безпрепятствено продължава спонтанността на жеста. Забележителен е конят, който ни посреща още от афиша на изложбата. Удивително намерен като силует и фактура, той иде отдън времето и внушава идеята за вечност. И тази изложба на Захари Каменов е доказателство, че възможностите на живописта са безкрайни.
Така изкуствоведката Ружа Маринска представя изложбата, подредена до 28 октомври в софийската галерия „Арте“, ул. „Бузлуджа“ 31, реализирана с финансовата подкрепа на НФ „Култура“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.