Илияна Йотова: Българското образование, култура и духовност ще ни изведат от всяка криза

Илияна Йотова беше гост на 160-годишнината на Народно читалище „Просвета – 1862“ в град Перущица

/КРОСС/ „Нашите деди знаеха, че чрез просветата, културата и духовността ще постигнат свободата, а след свободата ще строят новата българска държава. И днес образованието, културата и духовността отново ще ни изведат от всяка криза. Те трябва да бъдат приоритет за всеки, който претендира да управлява България.“ Това заяви Илияна Йотова на честването на 160-годишнината на Народно читалище „Просвета – 1862″ в Перущица. Отбелязана беше и 155 години театрална дейност в града.

„Храмът на вярата – православната църква, и храмът на духовността – читалището, спасиха българския народ през мрачните години на робството, благодарение на тях България се възроди от пепелищата и я има днес“, изтъкна Йотова.

„Преди 160 години в един малък градец в поробена България е имало хора, които са осъзнавали необходимостта от образование и култура. Малцина са тези, на които е дадено да могат да виждат в бъдещето и да пишат история. Преди 160 години тези хора с големи букви написаха свобода, защото бяха първо свободни в душите и разума си“, подчерта вицепрезидентът в приветствието си.

Илияна Йотова изказа признателност за всеотдайността и любовта на читалищните дейци и на жителите на Перущица, които развиват читалището. „Будителите не са назад в историята, будители сте всички вие“, посочи вицепрезидентът. Тя специално благодари на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов за активната дейност. „И днес има хора непросветени, които с лека ръка са готови да посегнат на читалището. Благодаря ви, че се борите срещу тях и развивате читалищното дело“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът връчи на читалище „Просвета – 1862″ плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от името на президента Румен Радев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *