Имотният сектор в САЩ се готви за съкращаване на работни места

Брокери на недвижими имоти, ипотечни брокери и оценители в САЩ се готвят за повсеместно съкращаване на работни места, тъй като продажбите на жилища рязко намаляват на фона на растящите лихви, пише Financial Times.

За хората, които работят на и около жилищния пазар, последиците от агресивните ходове на Федералния резерв за забавяне на инфлацията са бързи и сурови.

„Преминахме от пир към глад, от всички купуват към рязко забавяне“, казва Линда Маккоу, председател на борда на директорите на Националната асоциация на ипотечните брокери.

Брокери на недвижими имоти, ипотечни брокери, оценители и строителни компании казват, че за изгубили 80% от приходите си, след като Фед започна да повишава лихвите през март. Лихвите по 30-годишните кредити с фиксиран лихвен процент от 6,66% почти са се удвоили и сега са на най-високото си ниво от 2008 г. насам.

Продажбите на жилища бързо се сринаха, тъй като по-високите вноски по ипотечните кредити и опасенията от рецесия обезсърчават купувачите. Близо 20% по-малко жилища са били продадени този август спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. За брокерите на имоти и ипотечните брокери, които работят предимно на комисиона, променящият се пазар подкопава прехраната им и кара някои хора да напускат изцяло сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *