Как да поставяте граници в ежедневието си?

“Няма проблем да ми пишеш, но мога да отговоря след работа.”

“Просто имам нужда от 30 минути, за да довърша тази задача и след това можем да говорим.”

“Знам, че казах, че съм свободен/свободна тази вечер, но мисля, че имам нужда от спокойна вечер у дома.”

Ако изричането на някое от тези неща ви плаши, не сте сами.

На мнозина идеята за поставяне на граници в общуването с роднини и колеги може да им се струва злобна, казва Недра Глоувър Тауаб, лицензиран терапевт и автор. Има обаче множество психологически ползи от определянето на граници в личния и професионалния ви живот.

“Тревожността и депресията са само част от психическите проблеми или притесненията, които се появяват, когато в отношенията няма зададени граници,” казва тя. “Липсата на граници може да накара хората да се чувстват безсилни и безнадеждни.”

Определянето на граници в отношенията с приятели, роднини и партньори, всъщност, може да помогне за укрепването на тези отношения.

“Хората искат да бъдат виждани, а когато вашите нужди не са задоволени, това означава, че в дадена връзка не ви виждат,” казва Тауаб.

Поставянето на граници може също така да ви предпази от пагубни преживявания на работното място, казва пред CNBC Лиза Боби, психолог и клиничен директор на центъра Growing Self Counseling & Coaching в Денвър, Колорадо.

“Поставянето на граници означава, че сте наясно с това какво можете и какво не можете да толерирате,” казва тя. “Това е важно, защото е първата стъпка към това да защитите себе си от преживявания, които биха ви навредили, ако ги допуснете.”

Когато казвате на хората от какво имате нужда, това може също така да доведе до “засилено усещане за власт и контрол над изживяванията в собствения ви живот,” казва тя.

Ако имате проблем с поставянето на граници в живота си, има начини да убедите себе си и другите, което може да улесни процеса.

Три съвета за определянето на граници в ежедневието ви

Отучете се от самопренебрегването

Ако се грижите за собствените си нужди преди или в унисон с тези на любимите ви хора, често това може да бъде сметнато за “егоистично,” но не е. “Отучете се от това, че трябва да имате граници,” казва Тауаб.

“Самопренебрегването не е начин да покажете колко загрижени сте за другите. В отношенията и двете страни могат да избират какво искат и от какво имат нужда.” Започнете да си казвате, че заслужавате да имате предпочитания, казва тя. “Това може да бъде полезна стъпка към изказването на вашите нужди и желания.”

Мислете за времето като за “ограничено”

Ако казвате “да” на всичко, което шеф, приятел, роднина или дори партньор ви моли да правите, така за вас остава много малко енергия, за да преследвате това, което ви прави щастливи.

“Границите около това как прекарвате времето си и позволявате на другите да го използват са от съществено значение,” казва Тауаб. “Ако мислят, че времето е ограничено, а не неограничено, хората може да осъзнават по-добре колко важно и въздействащо е тяхното време.”

Напомняйте си, че имате ограничен брой часове в денонощието. Тогава е по-вероятно да казвате “не” на неща, които не са ви от полза.

Използвайте „Аз“

Когато най-накрая дойде време да сложите чертата, насочете разговора към вашите действия, а не към тези на другия човек. “Бъдете ясни и кратки, без да се обяснявате излишно,” казва Тауаб. “Вашите граници са за вас. Говорете с ‘аз’ вместо с ‘ти’. Вместо да обяснявате проблема, се фокусирайте върху това от какво имате нужда. Това е границата.”

Например, вместо да кажете на приятел да не говори пред вас по конкретна тема, кажете, че за вас е нездравословно да участвате в разговори по тази тема. Граница може да има и за конкретен тон или отношение, казва Боби.

“Здравословните граници не казват ’не можеш да ми говориш по този начин,” а ‘ако говориш с мен по този начин, ще се оттегля от този разговор.’” Наблегнете на факта, че има за цел да подобри отношенията ви, а не да ги задушава, казва Боби.

“Намерете специално време да проведете сериозен разговор, който не е в движение или по време на спор,” съветва тя. “Използвайте меки умения, които наблягат на добрите ви намерения и желанието да имате по-добри отношения.”

Ако поставените граници бъдат прекрачени

Важно е да имате предвид, че не всеки ще спазва вашите граници, казва Боби. Всеки, който е разгневен от вашите граници, може да бъде “токсичен” и вероятно ще трябва да преосмислите до каква степ го/я искате в живота си.

“Хората или ще разберат, че това да имат отношения с вас изисква определено ниво на уважително поведение от тяхна страна, или тези отношения ще приключат и в живота ви ще се освободи място за по-добри,” казва Боби.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.