Как ще се обърнат заплатите и пенсиите ни в евро

Заплатите у нас ще започнат да се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите договори следва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент.

Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде определена нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лева. Това е записано  в концепцията за изготвяне на Закон за въвеждане на еврото в Република България, качена за обществено обсъждане.

Пенсиите и социалните помощи и други придобивки също ще започнат да се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите следва да бъдат превалутирани в полза на получателя, като се закръглят до най-близкия евроцент. Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде определена нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лева, пише още в документа.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро, който ще бъде потвърден с изменение на Регламент (EО) No 2866/98. Не се допуска преизчисляване на суми, използвайки съкратената форма на фиксирания валутен курс, а трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка.Принцип на закръгляване

Преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро ще се извършва чрез прилагане на пълната числова стойност на фиксирания валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие с математическите правила за закръгляване, а именно – ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая остава непроменен. Ако третият знак след десетичната запетая е равен или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с едно.

Описват се и специфичните случаи, при които не се прилага гореописаното математическото правило (изключения от общото правило за закръгляване): превалутиране на заплати, пенсии, социални придобивки, превалутиране на номиналната стойност на финансови инструменти.

 

istock
istock

 

Превалутирането на цените от лева в евро ще се извършва безплатно, че поради преизчисляването потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено, както и че на потребителя следва да се предостави навременна, ясна и точна информация за реда и правилата за обмен на лева в брой.

Законът ще включва забрана стопански субекти, вкл. кредитни институции, платежни институции, институции за електронни пари и други доставчици на финансови услуги да повишават цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина. Въвеждането на еврото не може да бъде причина и за промяна на условията по договори и други правни инструменти Регламентира се периодът на двойно обращение на лева и еврото в България – един месец, считано от деня на въвеждане на еврото.

В закона ще се опишат и правилата в периода, когато ще ползваме и левове и евро. Тогава търговците ще са длъжни да връщат рестото на клиентите единствено в евро. Изключение: търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в лева.
От банкоматите ще може да се изтегля единствено евро след датата на въвеждане на еврото.

 

istock
istock

 

Българската народна банка ще обменя безплатно и в неограничено количество банкноти и монети от лева в евро без ограничение във времето. Кредитните институции и „Български пощи“ ЕАД ще предоставят услуга за обмен на банкноти и монети от лева в евро, както следва:

o Безплатно през първите 6 месеца след въвеждането на еврото;

o С възможност за таксуване на тази услуга в периода от седмия месец до края на първата година след въвеждането на еврото;

o В случай на необходимост се определят правила за кредитните институции и „Български пощи“ по отношение на размера на обменяната сума.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *