Керамиката и нейната субстанция – същности с много лица

Изложбата „Керамиката. Субстанция/ фигура/ поле“ е подредена до 16 октомври в столичната галерия „Васка Емануилова“ (филиал на СГХГ), бул. „Янко Сакъзов“ 15.
Керамиката и нейната субстанция, наречена някога „пластична праматерия“, са лишено от време олицетворение на паметта и едновременно с това същности с много лица. Прокудена от визуалното поле на модерния градски човек, теракотата е и един от фокусите на настоящето Венецианско биенале.
Експозицията предлага интроспективно-ретроспективен поглед към керамиката. Авторите изследват субстанциите, релациите между тях, техните качества, необходимите причини за възникване на отношения и следствията от взаимодействието им в един съвместен процес. Лабораторията на тези експерименти се явява ателието по керамика на Божидар Бончев.
Експозицията е съвместен проект между галерия „Васка Емануилова“ и специалност „Керамика“ в НХА. Посветена е и фокусира вниманието най-вече върху керамиката и теракотата като материал, в който преимуществено работи и скулпторката Васка Емануилова. Включва произведения на проф. Божидар Бончев от различни периоди, нови творби на Надя Текнеджиева (гл. ас.), проекти на абсолвенти от предишни години – Десислава Терзиева, Златина Кръстева, Йоана Атанасова, Светла Радулова и Яна Каишева, и произведения от последните защити – Светли Евгениев (магистър 2022), Пламен Петров и Пламена Пенева (бакалаври 2022).

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *